Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. November 03. 15:00, péntek | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság

Életveszélyes párásan hagyni az ablaküvegeket!

 Életveszélyes párásan hagyni az ablaküvegeket!

Az őszi járművezetés nagyobb odafigyelést igényel a sofőrök részéről mind a közlekedés, mind az autók felkészítése terén.

Ősszel a közlekedési balesetek bekövetkezésében jelentős szerepet játszik, hogy a járművezetők nem az időjárási-, látási-, és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket.

A balesetek elkerüléséhez pedig nem csak a közlekedési szokásokon kell változtatni, az autókat is fel kell készíteni a hidegebb évszakra.

Először is célszerű ellenőriztetni az akkumulátort, a gumiabroncsokat –amelyeket 7 Celsius fok alatt téli garnitúrára is kell cserélni-, a világító berendezéseket és a fékeket. A nyári ablakmosó folyadékot télire kell váltani, és ne felejtsük el bekészíteni az autóba a jégoldó spray-t, a jégkaparót, és a páramentesítőt sem.

Az ablaktörlő gumikat már a tél beállta előtt érdemes kicserélni, hiszen az elhasználódott gumi nem töröl, hanem maszatol.

Az akkumulátor esetében ellenőrizni kell a pólusok és vezetékek állapotát, ha pedig huzamosabb ideig nem használjuk az autót, érdemes az akkumulátort kiszerelni és melegebb helyen tárolni.

Reggelente láthatjuk, hogy a szabad ég alatt parkoló autók ablakai párásak. Soha ne induljunk el úgy, hogy csak egy kis helyen töröljük le azokat, hiszen így a megnövelt holtterekkel saját magunkat akadályozzuk a szabad kilátásban, és nem vesszük észre a párás ablak mögött érkező másik járművet vagy gyalogost. Ilyenkor természetesen a visszapillantó tükrök sem maradhatnak ki!

Az őszi-téli időszakban a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit, ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek. A fényszórókat és a többi lámpát ilyenkor gyakrabban kell tisztítani.

Ugyanakkor a rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak. Ily módon elkerülhetőek az ősszel egyre gyakoribbá váló ráfutásos balesetek.

További veszélyt jelent a közlekedőkre a fákról lehulló levéltömeg az első néhány fagyos éjszaka után, és hasonló a mezőgazdasági gépek által felhordott sár hatása is. Ilyenkor csökken a gumiabroncs tapadása és megnő a féktávolság.

Sajnos még mindig előfordul, hogy korlátozott látási viszonyok mellett is láthatósági mellény nélkül közlekednek az úttesten a gyalogosok és kerékpárosok. Pedig a kerékpárosoknak a fényvisszaverő mellény vagy ruházat használata lakott területen kívül, sötétedés után, illetve rossz látási viszonyok között kötelező. Ez a szabály a gyalogosokra is vonatkozik, akiknek lakott területen kívüli úton, illetve annak leállósávján, útpadkáján kell a fent említett viszonyok között felvenniük a mellényt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!