Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Február 25. 15:17, hétfő | Helyi
Forrás: Dr. Kriston Vízi József

100 évre hangolva...

100 évre hangolva...

A dombóvári Illyés Gyula Gimnázium tanulóiból verbuválódott honismereti szakkör legutóbbi foglalkozásán a legendás intézmény első évtizedeiben rendszeresen megjelent év végi értesítők köteteit elemezték a diákok.

Dr. Szenyéri Zoltán a történelmi korszakok tágabb összefüggéseinek helyi lenyomatait villantotta fel három nyomtatott füzet tartalma alapján. Az első (amely az akkor elsős kisdiák, Illés Gyula nevét és eredményeit is őrzi) az intézmény alapítás és indítás igen izgalmas és embert próbáló füzete az 1913/14-es tanévből, míg a következő már az első világégés lezáródása, az őszirózsás forradalom és kommün, majd a trianoni diktátum helyi eseményeinek, a hitek és illúziók szétfoszlása és az újra éledés értelmes és mindennapi történéseinek számos példáját hozza. Az 1924 Pünkösdjén megrendezett két napos megyei diákseregszemle alkalmával elnyert ezüst koszorú vagy az első díszes selyemzászló átadásának avató ünnepélye már mind azt a gazdag relikvia-kincset jelzi, melynek sokasága jelenleg a Dombóvári Helytörténeti Múzeum gyűjteményét alkotja.
Ezek és sok száz, például az 1929-es épület avatáshoz kapcsolódó tárgy, fotó és dokumentum együttesen lesznek majd láthatók az április 26-án nyíló centenáriumi kiállításon, amely dr. Kriston Vízi József vezetésével készül s lesz hosszabb ideig megtekinthető a Gimnázium épületében.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.