Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2023. December 21. 09:31, csütörtök | Helyi

25 éves a Magyarországi Német Nemzetiségűek Egyesülete Dombóvár

25 éves a Magyarországi Német Nemzetiségűek Egyesülete Dombóvár

A Magyarországi Német Nemzetiségűek Egyesülete december 16-án a Német Közösségi Házban ünnepelte meg fennállásának negyedszázados jubileumát.

Érdekképviselet és közösségépítés

A Dombóvári Német Kisebbségi Önkormányzat képviselői egyik legfontosabb feladatuknak azt tartották, hogy rövid időn belül létrehozzák azt a civil szervezetet, mely a környékbeli falvakból a településre költözött svábokat, illetve azok leszármazottait fogja össze és képviseli az érdekeiket - idézte fel a kezdeteket Frucht Ferenc, a Magyarországi Német Nemzetiségűek Egyesülete Dombóvár elnöke. - Erre nem sokat kellett várni, ugyanis a testület felállását követően alig hat hét telt el a Német Klub alakuló ülésének időpontjáig. A civil szervezet megalapítását 22 lelkes, önmagát német nemzetiségűnek valló városlakó 1998. december 14-én mondta ki.

A vezető aztán gazdag képanyaggal illusztrált tartalmas szóbeli beszámolót tartott az elmúlt 25 év legfontosabb eseményeiről és történéseiről, melyben Wilhelm Ádám, a Magyarországi Német Nemzetiségűek Egyesülete Dombóvár tagja segítette őt.

A jubileumi rendezvényre az invitálást elfogadta Pintér Szilárd polgármester, aki a helyi civil szervezet legnagyobb erényének azt nevezte, hogy működését kezdetben a térség svábok által lakott községeire is kiterjesztette és „mentorként” segítette az ottani német nemzetiségűeket települési kisebbségi önkormányzataik, valamint egyesületeik létrehozásában.

A városvezető gratulált a 25 esztendős - először Német Klubként bejegyzett, majd később névváltoztatáson átesett és azóta Magyarországi Német Nemzetiségűek Egyesülete Dombóvárnak hívott - szervezet eredményeihez és jókívánságait, valamint karácsonyi üdvözletét is kifejezte a tagságnak.

A rendezvény másik vendége Hosszú Sándor Gergely, a Dombóvári Civil Tanács elnöke volt, aki arról beszélt, hogy hosszú ideje remek partnerségben dolgoznak a Magyarországi Német Nemzetiségűek Egyesülete az önkormányzattal, mely arra törekszik, hogy a Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselő-testületével közösen hagyományőrző, kulturális, művészeti, ismeretterjesztő, sport, szórakoztató és közösségépítő programjaival színesítse a település életét.

Az ünnepség pezsgős koccintással folytatódott, majd zárásként - a civil szervezet egyik hölgytagjának jóvoltából - egy hatalmas tortát fogyasztottak el a jelenlévők.

Az összejövetel második részében verses-énekes adventi-karácsonyi műsort adott a Magyarországi Német Nemzetiségűek Egyesülete Dombóvár hét tagja, azt követően a Német Közösségi Házat próbáira és koncertjeire egyaránt használó Dombóvár Zenész Egyesület fúvósai muzsikáltak, majd szeretetvendégség következett, melynek végén békés, boldog, családi körben megélt évvégi ünnepeket kívánva búcsúztak egymástól a résztvevők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.