Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Október 19. 12:34, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu

„A bankok szegték meg először a megállapodást”

„A bankok szegték meg először a megállapodást”

A bankok szegték meg először a magyar kormánnyal kötött megállapodást – mondta Giró-Szász András a Hír TV Rájátszás című műsorában. A kormányszóvivő emlékeztetett: tavaly abban állapodott meg a kabinet a bankszövetséggel, hogy adócsökkentéssel ösztönzik a pénzintézeteket a hitelezési tevékenységük bővítésére, ennek ellenére a bankok tavaly óta nem pörgették fel a gazdaságot a hitelkihelyezésekkel.

A bankszövetség szerdán közleményt adott ki, amelyben a kormány egyoldalú szerződésszegésének minősítette az újabb kiigazító intézkedések bankokra vonatkozó részét, a bankadó csökkentésének elhalasztását. „Egy évvel ezelőtt, amikor a magyar kormány megállapodást kötött a bankszövetséggel, számára biztosította, hogy ha többlethitelt helyez ki a magyar piacon, annak volumenét leírhatja az adójából – mondta a Rájátszásban Giró-Szász András kormányszóvivő, majd hozzátette: – Ez a világ legjobb üzlete”.

„Az adó, amelyet örökre elvonnak, helyett egy hitelt ad ki a bank, amit ugye visszakap. Ennél jobb üzlet nincs. Ennek ellenére nem bővítették a hitelezéseiket a magyar kereskedelmi és hitelbankok. Ők rúgták fel a megállapodást, hiszen vállalták ezt, de semmilyen hitelezésbővítés nem történt. Morálisan semmilyen probléma nem lehet a kormánynál, a kereskedelmi bankok semmilyen módon nem bővítették a hitelezést, pedig megegyezés volt róla” – emelte ki Giró-Szász András.
Nem az emberek jövedelme csökken

Hasonlóan nyilatkozott csütörtökön Rogán Antal is. Arra a felvetésre, hogy a bankszövetség úgy értelmezi, hogy a kormány egyoldalúan felmondta a bankadó csökkentéséről kötött megállapodást, azt mondta: a bankoknak „ebben még némi igazságuk is van”, de hozzátette: „az egyoldalú szerződésmódosításban a bankoknak is van gyakorlatuk, csak ezt korábban az emberek kárára tették”.

Elmondta: sosem gondolták, hogy teljesen kivezetik a bankadót, a magyar adórendszer részének tartják, csak a csökkentését tervezték. Rogán hangsúlyozta: azzal, hogy nem az emberek jövedelme csökken, hanem a bankok profitja, a következő évben fenn lehet tartani a társadalmi békét Magyarországon, alacsonyan lehet tartani a deficitet és csökkenteni az államadósságot, amit szerinte az Európai Unióban és az IMF-nél is méltányolni kell.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk