Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. Október 27. 21:00, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

A dombóvári képviselők is ellenzik a Kossuth-szoborcsoport elszállítását

A dombóvári képviselők is ellenzik a Kossuth-szoborcsoport elszállítását

A Dombóváron álló Kossuth-szoborcsoport elszállítását ellenző határozatot fogadott el csütörtökön, egyhangúlag a város képviselő-testülete - közölte a testület Fidesz-frakciójának vezetője az MTI-vel.

Nagy Roland azt mondta, nem Szabó Loránd polgármester „zavarkeltő” kiáltványához csatlakoztak, hanem egymondatos határozatban foglaltak állást a szoborcsoport helyben tartása mellett.

A műalkotás elvitele ellen korábban a város független polgármestere tiltakozó akciót indított, amelyhez több százan csatlakoztak, és kifejezte egyet nem értését Patay Vilmos, a város fideszes országgyűlési képviselője is.

Nagy Roland megjegyezte: a szoborcsoport ügyében, amelyet egy júliusi országgyűlési határozat szerint ismét felállításának eredeti helyén, Budapesten, a Kossuth téren helyeznének el, "a kormány részéről nem érkezett hivatalos megkeresés, minden további lépést csak ennek függvényében lehet megtenni".

Horvay János (1874-1944) legismertebb művét, a Kossuth-szoborcsoportot 1927-ben állították fel Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. A monumentális kompozíciót, amely a Batthyány-kormány tagjainak teljes alakos szobrait és a magyarság küzdelmét ábrázoló sokalakos együttest foglalja magába, 1952-ben távolították el a térről, 1959-ben Dombóvárra szállították, majd 1973-ban állították fel a szigeterdei parkban.

L. Simon László (Fidesz), az országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke az MTI-nek korábban azt mondta: a Kossuth tér 1944 előtti arculatának helyreállításáról szóló országgyűlési határozat az eredeti szoborcsoport visszaállítását jelenti 2014. május 31-ig.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.