Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 13. 13:16, péntek | Belföld
Forrás: MTI

A fehér és a barna zsírsejtek után itt a bézs zsírsejt

A fehér és a barna zsírsejtek után itt a bézs zsírsejt

Új típusú zsírsejteket találtak, a fehér és a barna zsírsejtek után "bézs" zsírsejteket azonosítottak - számoltak be róla a Harvard Egyetem kutatói a Cell című tudományos folyóiratban.

Eddig a kalóriát elégető barna zsírsejteket vizsgálták, mostantól azonban csatlakozhatnak hozzájuk a bézs zsírsejtek is, melyek szintén hasznosak lehetnek az elhízás elleni küzdelemben. A fehér zsírral ellentétben, amely elsődlegesen energiatárolásra szakosodott, a barna zsírszövet energiát éget el a hőtermeléshez.
"Egy harmadik típusú zsírsejtet azonosítottunk. Van a fehér, a barna, és most itt van ez a harmadik típus, amely jelen van szinte valamennyi vagy valamennyi emberben" - közölte Bruce Spiegelman, a Harvard orvosi karának kutatója.
Korábban azt feltételezték, hogy barna zsírsejtjei csak a csecsemőknek vannak, akiket ezek a sejtek segítenek abban, hogy melegen tartsák testüket. 2009-ben azonban kutatások igazolták, hogy a felnőtteknek is van valamennyi barna zsírsejtjük, melyek aktívan részt vesznek az anyagcserében. Az arányukat 3-7,5 százalékra tették, a nagyobb arányok a nőknél fordulnak elő. Kiderült az is, hogy a barna zsír a pubertásig szaporodik, majd csökken.
A mostani tanulmány szerzői korábban azt mutatták meg, hogy a felnőttekben lévő barna zsírsejtek nem azonosak a csecsemőknél megtalálható barna zsírsejtekkel. A babáknál a barna zsírsejt az izomból jön létre, míg felnőtteknél a barna zsírsejt valójában bézs, amely a fehér zsírsejtek "barnulásával" alakul ki.
Mostani kutatásukban egerektől vett bézs zsírsejtek genetikai jellemzőit elemezték. Különösen kíváncsiak voltak arra, hogy mely gének aktívak ezekben a sejtekben.
Az eredmények azt mutatták, hogy a bézs zsírsejtek a gének működését tekintve is valahol a fehér és a barna zsírsejtek között foglalnak helyet. Egy fehérjéből - az UCP1 jelűből - kevés termelődik bennük, hasonlóan a fehér zsírsejtekhez. Ez azért érdekes, mert ez a mitokondriumban, a sejtek energiatermelő struktúrájában meglapuló fehérje kulcsszereplője az energia hővé való átalakításának a sejteken belül.
Ugyanakkor a barna zsírsejtekhez hasonlóan a bézs zsírsejtek is képesek voltak az UCP1-fehérje szintjét emelni. A kutatók azt is megállapították, hogy az irisin nevű hormon kapcsolhatja be az energiaégető folyamatot. Az irisinről érdemes tudni, hogy testmozgás közben bocsátja ki az izomszövet - írta a Live Science című ismeretterjesztő portál (http://news.yahoo.com/type-fat-cell-found-174750378.html).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során