Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Október 20. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

„A fiatalkorúak gond nélkül hozzájuthatnak dohányáruhoz és alkoholhoz”

„A fiatalkorúak gond nélkül hozzájuthatnak dohányáruhoz és alkoholhoz”

Kiemelt fontosságúnak nyilvánította az áruházak ellenőrzését Tarnai Richárd kormánymegbízott, így több társhivatal együttes ellenőrzésekkel igyekszik elejét venni az üzletekben talált szabálytalanságoknak. Albert Ildikó, a Pest Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi területének igazgatója a szervezete felépítéséről és az általuk végzett munkáról beszélt a rádió Orient műsorában.

Magyarországon a fogyasztóvédelem európai szintű, magas szaktudással rendelkező szakgárdával. Az európai RAPEX riasztási rendszerben szereplő veszélyes termékek felkutatásában idén második helyen áll Magyarország. A fogyasztóvédelem segítő jellegű tevékenység, mind a vásárlók, mind a vállalkozók számára, hiszen az ellenőrzés folyamán is olyan jogszabályok betartására hívják fel a figyelmet, amikről sokszor maguk a vállalkozók sem tudnak. A kis,- és középvállalkozások érdekében a jogszabály megengedi első esetben, hogy csak kötelezést írjanak elő néhány ügytípus vonatkozásában, ne kelljen azonnal bírságolniuk. Rendszeresen tartanak utóellenőrzéseket, hogy megfigyeljék, ugyanazt a szabálytalanságot elköveti-e a vállalkozás, vagy jogkövető lett.

A fogyasztók és a vállalkozók is igénylik a tájékoztatást, ezért tartanak fent ügyfélszolgálati irodát, és rendszeresen részt vesznek szakmai fórumokon. A média felvilágosító hatása is érvényesül, egyre több vásárló ismeri pontosan a jogait. Sokan tesznek bejelentéseket, amit a Fogyasztó-kapcsolati Osztály felügyel, ők indítják a kérelemre lefolytatott ellenőrzéseket, és alájuk tartozik az ügyfélszolgálat, ismertette a Pest Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének tevékenységét Albert Ildikó.

A hatósági vizsgálatokkal kapcsolatban az igazgató kiemelte, hogy a szervezetük két osztállyal működik, melyből az egyik a helyszíni hatósági ellenőrzésekért felelős. Összesen huszonöt kolléga, ebben az évben már majdnem ezerháromszáz ellenőrzést végzett el.

A felügyelőség szervezete kettős irányítás alá tartozik, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság felelős az éves vizsgálati program meghatározásáért és a szakmai kontrollért. Ők látják el a másodfokú szerv szerepét is, ha a felügyelőség által első fokon hozott büntetés, határozat ellen valaki jogorvoslattal kíván élni-mondta a szakmai kapcsolatokról a közigazgatás rádiójának vendége.

Kiemelt vizsgálati szempont az áruházláncok ellenőrzése, mivel a forgalom nagy része bonyolódik ezekben az üzletekben. A kormánymegbízott kérésére a szakigazgatási szervek vezetői szorosan együttműködve, társhatóságokkal együtt tartanak átfogó ellenőrzéseket, és kirívóan sok szabálytalansággal találkoznak. A rendészeti szakközépiskolások próbavásárlásai kifejezetten a szesz és dohányáru eladására vonatkoznak, amely ügyben szintén sok a törvénysértés. Több mint százmilliónyi bírságot kellett kiszabniuk Pesten és Pest megyében, és százharminc üzletből kilencvenben találkoztak valamilyen szabálysértéssel-hangsúlyozta Albert Ildikó az ellenőrzések tapasztalati kapcsán.

Hallgatói kérdésre válaszolva az igazgatónő elmondta, hogy az online vásárlás egyre elterjedtebb a fogyasztók körében, azonban előnyei mellett a kockázatait is végig kell gondolni. A vásárló csak leírás és fotó alapján dönthet, a minőségi kifogások kezelése üzlet hiányában bonyolult lehet, és anyagi vonzata is felmerülhet. A vásárló jogai viszont azonosak, és még a nyolc napon belüli, szerződéstől való elállás is megilleti. Jótállási igény érvényesítésének esetén a vásárlónak a vásárlás tényét kell bizonyítania, blokk, vagy számla megőrzésével. Amennyiben ezt nem tette meg, a bankkártyás fizetés rendszere visszakereshető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk