Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. Április 27. 20:00, péntek | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József

A fotográfus (h)őskeresése - Sarkantyu Illés: Mihály

A fotográfus (h)őskeresése - Sarkantyu Illés: Mihály

Amikor 2009-ben egy emlékkiállítással tisztelegtek a Dombóvári Városszépítők Sarkantyu Simon Munkácsy-díjas festőművész izgalmas életműve előtt, egy alkalommal távoli ifjú rokon látogatta meg a Helytörténeti Múzeumot.

A látogató helyi felmenői után kutatott, és ezért kereste fel az Illyés Gyula Gimnáziumot is. Célja az volt a Párizsba szakadt fiatalembernek, hogy a dédszülei nyomdokán Dombóvárhoz kötődött nagyapja, Simon (1921-1989) legendás nagyméretű seccóját, a Hősök emlékezete című monumentális művet végre közelről is láthassa.

Magyarországi és dombóvári tartózkodása alatt beszélgetéseket rögzített a fiatalon elhunyt művészettörténész és operatőr édesapja, Sarkantyu Mihály (1953-1989) barátaival, ismerőseivel, szakmatársaival. Így találkozott Tilinger Sándor dombóvári fotográfussal, valamint Kriston Vízi József muzeológussal, ki annak idején mások mellett kortársával együtt töltötte katonai szolgálatát. Sarkantyu Illés azokban a napokban családi iratok között bukkant azokra a felvételekre, amelyek 1972-ben egy Bakonybéli kiképzési időszak során készültek, s amelyek egyikén apjáról egy, a Roberta Capa (Friedmann Endre Ernő) immár elhíresült „A milicista halála” című fényképhez hasonló alkotás is készült.

A végülis ismeretlen apa, az őket mégis összekötő vérség és mesterség, valamint a megszólaló régi és új barátok vallomásai ihlették meg aztán olyannyira a Sorbonne-ösztöndíjas Illést, hogy hosszú alkotói folyamatban előbb 2011 végén Budapesten (a Francia Intézetben), majd most Pécsett mutassa be Mihály címmel fotó- és ehhez kapcsolódó vizuális installációit. A napokban lezajlott megnyitón maga a művész tartott bevezető tárlatvezetést, majd a Szépművészeti Múzeum művészettörténésze méltatta a látnivalókat és a belső tartalmat. Ezúttal az izgalmas külső és belső terekkel szolgáló belvárosi Vasváry-ház (Pécs, Király utca 19.) ad otthont a Közelítés Művészeti Egyesület jóvoltából. A kiállítás naponta megtekinthető 11 és 18 óra között, május 18-áig, és aki tovább akar barangolni Sarkantyu Illés világában, az az interneten is megteheti azt (http://sarkantyu.net).

Érdemes tudni: Sarkantyu Simon, a későbbi neves festőművész egy dombóvári vasutas család hatodik gyermekeként született. Iskoláit itthon végezte, 1941-ben érettségizett az Esterházy Miklós Nádor Főgimnáziumban. A budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanult tovább. Az 1944-ben (szeretett tanára, Marczell György alkotásával egyetemben) avatott hatalmas faliképet előbb lefedték, majd 1954-ben hatalmi szóval lemeszeltették. 1989-ig, illetve 1991-ig tehát egy nemzedék nőtt fel anélkül, hogy láthatta volna a két alkotást, amely ma már ismét régi szépségében, számtalan allegorikus jelenettel, mély emberi üzenetekkel teli. A becsület, az emberség, a mindennapi és történelmi hősiesség, a haza és a szülőföld, valamint a család szeretete s az önfeláldozás példája adott és ad ma is különleges erőt a művészi szempontból is jelentős - meglehet, kellően még mindig nem méltatott - alkotásoknak. Köztük egy - annak idején - 23 éves, Dombóvárról indult művésztehetség nagyszerű művével!

Bővebb forrás:

  • Dr. Szőke Sándorné: A dombóvári gimnázium seccói. Dombóvár, 1993 - 94. Városszépítő Egyesület.
  • Ugyanő: A dombóvári Illyés Gyula Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Évkönyve. Dombóvár, 2009. 8-9. p.
  • Takács Istvánné: Sarkantyu Simon. In: Városunk Dombóvár a kezdetektől napjainkig. Dombóvár, 2010. 384. p.)

- kristonvízi -

Portálunk ezúton is szeretné kifejezni köszönetét Sarkantyu Illésnek a lenti képre kattintva megnyíló képgalériában található kiállításfotókért. A külső felvételek a szerző fotói.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.