Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Január 21. 10:33, kedd | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A fűtési szezon veszélyeire hívta fel a figyelmet a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A fűtési szezon veszélyeire hívta fel a figyelmet a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A szén-monoxid-mérgezések és a lakástüzek megelőzése céljából tartott sajtótájékoztatót a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság.

Dr. Balázs Gábor tű. ezredes, megyei igazgató elmondása szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szén-monoxid-mérgezések és a lakástüzek jelentős része kis odafigyeléssel megelőzhető lenne. Az igazgató elmondta, hogy a lakástüzek legfőbb okozója a nyílt láng használata, mellyel elsősorban a szilárd tüzelésű fűtőberendezések, illetve a tűzhelyek üzemelnek. A tapasztalatok szerint sok esetben tárolnak gyúlékony anyagot a fűtőberendezés közelében, illetve a bekészített tüzelőanyag sincs kellő távolságra a készüléktől. De az is számos esetben előfordul, hogy a kandallót, konvektort a frissen mosott ruhák szárítására használják, ami szintén könnyen vezethet tragédiához. Dr. Balázs Gábor felhívta a figyelmet a füstérzékelők szerepére, hiszen ott, ahol ilyen eszköz található, kisebb eséllyel alakul ki nagyobb tűz. Egy otthoni füstérzékelő ugyanis nagyon rövid időn belül jelzi, ha baj van, így a lángokat sokszor már a kialakulásukkor sikerül megfékezni.

A szén-monoxid-mérgezések kiváltó okai között a nem megfelelő levegő-utánpótlást, valamint a tüzelő berendezések helytelen használatát emelte ki az igazgató, aki azt is elmondta, hogy egy megfelelő érzékelő beszerzése ugyan nem a megelőzést szolgálja, azonban nagyban hozzájárul a család biztonságához. (A szén-monoxid-mérgezések okairól és a megelőzés lehetőségeiről ITT olvashat bővebben.)

Bán Attila tű. ezredes, megyei tűzoltózási főfelügyelő a Tolna egyei statisztikai adatokról beszélt, melyekből kiderült, hogy az elmúlt nyolc év tekintetében a szén-monoxid-mérgezéses esetek száma hullámzó ugyan, de némi emelkedést mutat, ami azzal is kapcsolatba hozható, hogy egyre több háztartásban szerelnek fel szén-monoxid-érzékelő készüléket, így ezzel együtt a jelzések száma is megemelkedik. Az ezredes elmondta, hogy Tolna megyében hosszú évek óta senki nem vesztette életét a néma gyilkos miatt. Lakástüzek tekintetében nem volt ennyire szerencsés a tavalyi esztendő, négyen haltak meg az otthonukban felcsapó lángok miatt. (A fűtési szezon veszélyeiről ITT található több információ.)

Dr. Balázs Gábor felhívta a figyelmet, hogy a katasztrófavédelem mindenben a lakosság rendelkezésére áll, bármilyen kérdés esetén forduljanak bizalommal a lakóhelyükhöz legközelebb található kirendeltséghez vagy a tűzoltósághoz, de az igazgatóság szakemberei és a BM OKF GEK Kéményseprőipari Szerv Tolna Megyei Ellátási Csoportja is szívesen válaszol a felmerülő kérdésekre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.