Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Május 03. 20:15, csütörtök | Helyi
Forrás: helyi híreink szerkesztője

A jégverés sem tántoríthatta el a borosgazdákat

A jégverés sem tántoríthatta el a borosgazdákat

Száz borminta mérettette meg magát a hagyományos Sásdi Borverseny április 27-i bírálatán. Az esti eredményhirdetésen kiderült, a környéken végigsöpört jégeső ellenére szép eredmény született.

A leadott bormintákat a közösségi házban pénteken délután a már megszokott zsűripáros - Bakonyi Antal, a Csányi Pincészet főborásza és Vadai Mihályné pécsi borász - minősítette. A szakszerű töltögetés idén is Tóth Gábornak, a Sásdi Borbarát Kör tagjának köszönhető.

Az esti eredményhirdetésen elhangzott köszöntőjében Székely Szilárd polgármester elmondta, tavaly Sásdon és környékén erőteljes jégverés vonult végig. Aki akkor látta a szőlőket, nem gondolta volna, hogy ilyen minőségi borok készülhetnek. A szomszédos Vázsnok borversenyén született eredményekkel a mostaniakat összehasonlítva az az érzése támadt, mintha aranyeső hullott volna Sásdon a jég után. Elmondta, bízik benne, hogy minden gazda saját szorgalmának és tudásának elismerése lesz, hogy ilyen jó borokat sikerült készíteni abból a szőlőből, amely tavaly termett. Azt kívánta, mindenki érezze magát jól a rendezvényen, örüljön az elismerésnek. Hiszen aki benevezte a borát, már meg meri kóstoltatni azt másokkal. A nevezők tehát rendelkeznek a kiváló bor elkészítéséhez szükséges szaktudással. „Áldozzunk ma este Bacchusnak és jó szórakozást kívánok!” - zárta köszöntőjét Székely Szilárd.

Bakonyi Antaltól megtudtuk: valahogy nem kedveztek a boroknak az égiek az elmúlt két évben Sásdon és környékén. Tavaly a komoly jégverés, 2010-ben pedig az egész országban tapasztalható kedvezőtlen időjárási körülmények nyomták rá a bélyegüket a termésre. Igencsak meg kellett tehát küzdeniük a gazdáknak az eredményekért. Vázsnokon zsűrizve korántsem tapasztaltak ilyen jó eredményt, mint itt.

A statisztikára terelve a szót a Csányi Pincészet főborásza elmondta, a száz benevezett bormintából 19 - közel az összes ötöde - lett aranyérmes, ezen kívül 35 ezüst és 38 bronzminősítés született. Csupán 8 bormintát nem tudtak díjazni, mivel ezekkel olyan gond volt, amely erősen befolyásolta az élvezhetőségüket. A fehéreknél 41, a vörösek közül 42, míg a rozéknál 10 minta érdemelt érmet. A vörösborokról kiderült, hogy a leadott 42-ből összesen kettő volt kissé emelkedett illótartalmú. Bakonyi Antal kifejtette: nem emlékszik, hogy vöröseknél valaha is ilyen jó eredmény született volna Sásdon. Sejtése szerint talán valahogy kezelik a boraikat a nevezők, mivel tiszták voltak, nem volt zavaros köztük. Még a korábbi hordóhibák is alig fordultak elő idén. „Lehet, hogy tényleg megkínlódtak ezért a pár tétel borért, ami itt a 2010-es évjárat és a 2011-es jégverés után sikerült, és azt tényleg megbecsülték. Mert a vörösborokon én ezt látom” - mondta végül a főborász.

Kissé hálátlanabb feladat jutott Vadai Mihálynénak, aki kiemelte, hogy a tavalyi év kevésbé volt szerencsés a fehér minták szempontjából. A legtöbbjükön kiütközik a - technikai hibaként a bírálatkor figyelembe nem vett - hőmérsékletváltozás miatti fehérjekiválás, amely egyszerű derítéssel egyébként helyrehozható. A nagyobb bajnak azt tartotta a bíráló, hogy vékonyak, rövidek a borok. A jégverés után talán vásárlással pótolták a gazdák a szőlőt. Viszont ilyenkor nagyon oda kell figyelni, mivel aki eladásra termel, máshogy viszonyul a szőlőhöz, hajlamosabb arra, hogy túlterhelje a tőkét. Tavaly jóval teltebbek voltak az általa kóstolt nedűk. Ennek ellenére hibás csak egy volt a fehér minták között. Ez is azt mutatja, hogy a gazdák jól dolgoztak, de gond volt az alapanyaggal. Értékelésének zárásaképpen Vadainé még megköszönte, hogy a tavalyi jégverés ellenére hoztak borokat a nevezők a bírálatra.

Bakonyi Antal ezután a díjazottaknak gratulált. Az arany-, ezüst- és bronzérmekért járó oklevelek után Urvald Péter a legfiatalabb borásznak járó, vegyes vörösborával Balaskó Pál a legjobb vörösborért, rajnai rizlingjével Ács Lajos pedig a legjobb fehérért kiérdemelt oklevelet vehetett át a zsűrielnöktől és ajándékot Székely Szilárdtól. A legeredményesebb borosgazdának járó díjat tavalyhoz hasonlóan Kovács Sándor kapta.

A finom vacsora és a minták kóstolgatása melletti, éjszakába nyúló beszélgetésen túl még az Őszidő Klub Férfikara által előadott bordalokat tartogatott a Sásdi ÁMK Városi Könyvtára és Művelődési Központja által szervezett, több mint harmincéves múltra visszatekintő rendezvény.

Szöveg és fotók: Cserveni Gábor. További képekért kattintson a lenti felvételre!

Címkék: Sásdi Borverseny

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.