Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Május 03. 10:54, kedd | Sport
Forrás: Hajósi Miklós

A magyar autósport ártatlan tékozló fiúja rallycrossban folytatja

A magyar autósport ártatlan tékozló fiúja rallycrossban folytatja

A magyar autósport ártatlan tékozló fiúja rallycrossban folytatja pályafutását.

Fotó: Ficza Ferenc

Ifj. Ficza Ferenc ismét magyar licensszel és magyar csapatban, az EAK M-Sport színeiben egy Peugeot 208-assal fog az idei Magyar Rallycross Bajnokságban indulni. A csapattulajdonos, Kovács Emil, a rallyőrült producer mesélt nekünk a meglepő bejelentés hátteréről.

„20-21 éve az autósportban és főleg a rally világában élek, és nagyon régóta ismerem Ferikét. Sokszor összefutottunk ilyen olyan versenyeken, eseményeken. Mindig is nagyon tehetségesnek tartottam, de érdemben sosem tudtam hozzátenni a pályafutásához, mert ő pályán versenyzett, én meg rallyban.”

Az egyébként médiában dolgozó és többek között az elmúlt években a Tékasztorik c. magyar mozi executive producereként és egyéb zenei és tévés projektekhez közvetítő cég vezetőjeként tevékenykedő szakember életében is részben új fejezet kezdődött. Pedig tervben sem volt, hogy csapatával, az EAK M-Sporttal egyáltalán szakágat váltson.

„Nem sokat tudtam a rallycrossról, de Nagy Biggy Róbert többszörös magyar driftbajnokkal együtt egy szerencsétlen véletlen következtében úgy döntöttünk, hogy belevágunk ebbe a teljesen új világba.

És egy nagyon pozitív csalódásban volt részünk az első fordulóban, hiszen amellett, hogy annyira segítőkész és családias az egész közeg, hogy az embert már az is feltölti, hogy itt lehet, nagyon eredményes is volt az első hétvége. Úgy jöttünk ide, hogy azt se tudtam mi fán terem az egész, úgy jöttünk el Máriapócsról, hogy az összértékelésben a harmadik helyen állunk. És ezt még megspékelte ez az új ötlet, hogy Feri is hozzánk igazoljon az év hátralevő részére.”



Kovács Emil és ifj. Ficza Ferenc (Fotó: Susán Vilmos)

A még mindig fiatal, korábbi túrautós pilóta az elmúlt években szlovák licensszel az ESET V4 CUP GT sorozatban és különböző szimulátor bajnokságokban tudott csak versenylehetőséghez jutni. Tehetségét nem sokan vonták kérdőre korábban sem, mégis egyre csak távolabb tűntek azok a lehetőségek, ahol ténylegesen szem előtt van, és bizonyíthat.

„Az egyik edzésen nagy meglepetésemre szembetalálkoztunk. Tudtam, hogy Ausztriában dolgozik, de mesélt arról is, mi járatban van erre, hogy itt-ott vezetéstechnikát meg gyerekeket tanít, ami szintén vall egyfajta tulajdonságra, ami nekem különösen is fontos. És ahogy beszélgettünk egyre nyilvánvalóbbá vált számomra, hogy valahonnan muszáj szerezni egy autót neki.”

Ez végül egy rallycrossra épített Peugeot 208-as lett, amivel a következő versenyhétvégén már ifj. Ficza Feri is el fog indulni a Super TC -2000-es kategóriában. A szimulátorbajnokságokhoz képest biztosan nem visszalépés, de hogy mit hozhat ez az új lehetőség, és látjuk-e még pályán a még mindig csak 26 éves pilótát, arra akár választ is adhat ez a hátralévő 8 forduló.

Az idei autó még tavalyi festéssel (Fotó: Kovács Emil )

„Fecó képességeit és szorgalmát ismerve ki merem jelenteni, hogy harcban lehetünk a bajnoki címért. Hiába új szakág, jobbat nem is kívánhatnék, minthogy együtt tanuljuk ezt ki. És bár nem akarok nagyon előreszaladni, ha év végén úgy dönt, hogy ezt akarja folytatni, abban támogatni fogjuk, de ha úgy dönt, hogy visszamenne pályára, azt is megoldjuk valahogy. Egy ilyen vérbeli versenyzőnek mennie kell. Nincs olyan, hogy nem mehet.”

A bajnokság következő állomását május 7-8-án rendezik Monorierdőn.

/Az eredeti cikk az eurosport.hu-n jelent meg, szerző: Kollarics Attila/

Címkék: autósport

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Sós Csaba: Milák egyedi utat jár, de jóval előrébb tart, mint amire számítani lehetett

A szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf egyedi utat jár be, és az úszók pénteken zárult országos bajnokságán jobban teljesített, mint amire ő számított.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Cseh vezetés a prológ után, László Martinék másodikok

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Női kézilabda olimpiai selejtező - Magyarország-Svédország 28-25

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna pénteki, második fordulójában, így csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.