Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2019. Július 30. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: mti

A munkaerőpiaci helyzet romlása várható Németországban

A munkaerőpiaci helyzet romlása várható Németországban

A munkahelykínálat növekedési ütemének lassulására, a munkanélküliség növekedésére számítanak a következő hónapokban a német munkaközvetítők

az Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung (IAB) munkaerőpiaci kutatóintézet hétfőn publikált jelentése szerint.

Az "IAB-Arbeitsmarktbarometer" munkaerőpiaci mutató júliusban 0,6 ponttal csökkent az előző havihoz képest. Az így elért 101,6 pont még kedvező ugyan, de lényegesen elmarad a tavaly júliusi 104,0 ponttól. Az idei évet a mutató 103,4 ponton kezdte. A most júliusban elértnél alacsonyabb szinten, 101,0 ponton legutóbb 2013 júniusában állt.

Az IAB 156 németországi munkaközvetítő szervezet megkérdezésével havi rendszerességgel állítja össze munkaerőpiaci mutatóját. A munkaerőpiaci mutató értéke, az IAB-barométer a legrosszabb és legjobb helyzetet tükröző 90 és 110 pont között mozoghat. A 100 pont feletti érték pozitív helyzetet tükröz.

A barométer értékét két komponensből kalkulálja az IAB. A munkanélküliségi komponens szezonális kiigazítással három hónapra vetíti előre a munkanélküliek számának várható alakulását, a foglalkoztatási komponens pedig a munkahelyek számának várható alakulását.

Júliusban a munkaerőpiaci barométer mindkét komponense romlott. A munkanélküliségi mutató 2012 novemberében állt legutóbb hasonlóan alacsony szinten, a foglalkoztatási komponens pedig 2015 áprilisában állt legutóbb a jelenleginél alacsonyabban.

Enzo Weber, az IAB kutatási vezetője szerint "a konjunkturális lassulás közepette számottevő munkaerőpiaci szembeszélre számítanak a közvetítők". Rámutatott, hogy a munkaerő-kínálat továbbra is növekszik ugyan, ahogy arra a 105,2 pontjával pozitív tendenciát tükröző foglalkoztatási komponens is utal, de a korábbinál lassúbb ütemben, mivel kínálatot "nem hagyta teljesen érintetlenül a konjunktúra lendületvesztése".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.