Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Október 27. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Aszpirinnel túlélhető a vastagbélrák

Aszpirinnel túlélhető a vastagbélrák

Az aszpirin, amely a világon a legrégibb és legolcsóbb gyógyszer, figyelemre méltóan ígéretesnek bizonyul a vastagbélrák kezelésében olyan pácienseknél, akiknél a betegség kialakulásában genetikai mutáció játszott szerepet - számol be a CBC.

Egy nagyméretű tanulmány rámutatott, hogy azoknál, akik rendszeresen szedtek aszpirint tovább éltek összehasonlítva azokkal, akik nem szedték a gyógyszert. Öt évvel azután, hogy a tumort diagnosztizálták náluk, az aszpirint használók 97 százaléka volt még életben, míg az aszpirint nem szedőknek ennél jóval kevesebb, csupán 74 százaléka. Azon páciensek körében, akik nem hordozták a mutációkat, nem okozott mérhető különbséget az aszpirinszedés.

Mielőtt azonban az aszpirin széles körben javasolnák a rák kezelésére, nagyobb vizsgálatra van szükség, hogy eredményeik bebizonyosodjanak - hívják fel a figyelmet a szakemberek.

Mindazonáltal az eredmények arra utalnak, hogy ez az egyszerű, könnyen elérhető és olcsó gyógyszer lehet a jövőben a genetikai eredetű vastagbélrák kezelésének módja. Több korábbi tanulmány jelezte már, hogy a vastagbélrák kialakulásának kockázatát csökkenti az aszpirin szedése, mégsem javasolják szélesebb körű alkalmazását rákmegelőzésre az orvosok, mert szedés közben magas a veszélyes gyomorvérzés előfordulásának kockázata.

A mostani kutatás ezért éppen arra kereste a választ, hogy az aszpirin szedésének előnye meghaladja-e annak kockázati mértékét. Az összesen 175 ezer résztvevővel készült tanulmány rámutatott, hogy az aszpirint szedő pácienseknek nagyobb a túlélési esélyük és idejük, mint gyógyszert nem szedő társaiknak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során