Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2013. Február 12. 14:26, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Átadták az Ifjúsági Bolyai Pályázat díjait

Átadták az Ifjúsági Bolyai Pályázat díjait

Kiosztották a hatodik Ifjúsági Bolyai Pályázat győzteseinek az elismeréseket középfokú nevelési-oktatási és felsőoktatási kategóriákban kedden Budapesten.

A díjakat Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár és Perczel András, az Ifjúsági Bolyai Pályázat bíráló bizottságának elnöke adta át.
Világszerte elismert eredményei vannak a magyar természettudománynak, azonban hiányzik az a széles alap, azok a fiatalok, akik ezen a területen szeretnének érvényesülni, előre lépni - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntő beszédében, hozzátéve: ezért különösen fontos ez a díj. Felhívta a figyelmet arra, hogy Bolyai János életművében különösen tanulságos az, hogy a tudományos eredmények mellett is teljes életet élt.
A 2012. évi pályázat témáját - Szerkezet és dinamika a molekuláris, szupramolekuláris, élő és közösségi rendszerekben - Perczel András, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, az ELTE Természettudományi Kara Szerves Kémiai tanszékének egyetemi tanára, a 2011. évi Bolyai Díj kitüntetettje határozta meg.
A bizottság döntése alapján középfokú nevelési-oktatási katergóriában az első díjat megosztva kapta Ferenc Katalin egyetemi hallgató, a budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium volt tanulója Stabilitás és dinamizmus szinapszisokban: R1N1 fehérje és a szinaptikus plaszticitás című munkájáért, valamint Nyerki Emil, a székesfehérvári Lánczos Kornél Gimnázium diákja Az erős mágneses tér növényekre gyakorolt hatásának vizsgálata című pályázatáért.
Második lett Mérő László, a szombathelyi Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulója az Autoasszociatív mesterséges neurális hálózatok dinamikájának összehasonlító vizsgálata című pályázatával.
Felsőoktatási kategóriában miniszteri dicséretben részesült Balassi Márton és Laki Balázs, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatói a Szerkezet és dinamika - Társadalmi problémák és a közös tudás modellezése ágens-alapú és mikroszimulációs keretrendszerekben című munkájukkal.
Elismerésben részesültek a diákok felkészülését segítő tanárok is, így Schlett Katalin, az ELTE egyetemi docense, Újvári Sándor, a székesfehérvári Lánczos Kornél Gimnázium tanára, Baranyai József, a szombathelyi Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanára, valamint Meyer Dietmar, a BME tanára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.