Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Április 23. 18:30, hétfő | Helyi
Forrás: Takács Istvánné

Az Alapfy család „négyes fogata” hazatér

Az Alapfy család „négyes fogata” hazatér

Takács Istvánné helytörténész tavaly ősszel Dalmandon mutatta be Felsőleperddel kapcsolatos kutatásainak eredményeit lelkes el- és leszármazottak kezdeményezésére. Most nívós felsőleperdi anzix vár minket Dombóváron.

A legendás Esterházy-uradalom pusztáinak egyik kiemelkedő területe volt a hatalmas történelmi Újdombóvárhoz tartozott Felsőleperd. Itt élt a nagy tekintélyű, emberséges és jó szervező egyéniségként ismert Alapfy Géza jószágfelügyelő és családja, kik közül Attila (1930) fotóművészként lett ismert itthon és a nagyvilágban. A számos szakmai elismerésben (pl. Pécsi József-díj és a Magyar Fotóművészek Szövetségétől kapott Életmű-díj) részesült alkotó évtizedekig élt s dolgozott együtt néhai szeretett feleségével, Németh Ilonával, aki a lovak nemzetközi hírű, szenvedélyes fotográfusa volt. Két fiuk, András és László is a művészi világlátás és önkifejezés területén működik. András (1954) fotóművész, illusztrátor és médiatervező, László (1955) szintén fotóművész s már jelentős grafikusi életművel rendelkezik. Mindnyájan rendszeres és keresett kiállítók itthon és külföldön. Alapfy Attila és Ilona utolsó közös munkáját - a fiaik által művészien gondozott - többnyelvű albumot a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával Kieselbach Tamás galériája jelentette meg 2010-ben.

Az „Alapfy-négyesfogat” most egy időre hazatér, ugyanis 2012. május 4-én, pénteken 17 órakor nyíló közös kiállításuknak a Dombóvári Művelődési Ház ad otthont.

A tárlat megnyitását követően közönségtalálkozóra is sor kerül, melynek háziasszonya a Felsőleperd-kutató Takács Istvánné lesz, a Dombóvári Városszépítő és Városvédő Közhasznú Egyesület vezetőségi tagja.

A kiállítást igen rangos pályatárs, Dr. Albertini Béla CSc fotótörténész, a Kaposvári Egyetem Professor Emeritusa nyitja meg. Közreműködnek Lukácsi Enikő magánénekes és Bothné Vörös Katalin zongorán.

A tárlatra és az alkotókkal szervezett baráti találkozóra minden érdeklődőt szeretettel várnak a kiállítók és a szervezők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.