Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Március 30. 11:30, péntek | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Az élet védelme a cél, nem a sivár lépcsőházak

Az élet védelme a cél, nem a sivár lépcsőházak

Három kirendeltség illetékességi területéhez tartozó települések társasházi képviselőinek és intézőbizottsági elnökeinek tartott tájékoztatót a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Dombóváron és Pakson március 21-én, legutóbb pedig Szekszárdon március 28-án tartott tájékoztatót a katasztrófavédelem. Az azonos forgatókönyv szerint lezajlott találkozókon elsősorban a közös használatú területekre és helyiségekre, de ezen felül minden, a társasházak közösségeire és a tulajdonostársakra vonatkozó jogokról és kötelezettségekről volt szó.

Kosztolányi Péter tűzoltó főhadnagy, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hatósági Osztályának kiemelt főelőadója tartott általános tájékoztatást az Országos Tűzvédelmi Szabályzat társasházakra vonatkozó részeiről.

Elhangzott, hogy a lépcsőházaknak tűzvédelmi szempontból kiemelt a szerepe, hiszen ha tűz ütne ki, a bent tartózkodók ezeken keresztül hagyhatják el az épületet, és a menekülési útvonalakat leszűkítő, otthagyott tárgyak mind a menekülést, mind a mentést hátrányosan befolyásolhatják.

Kiderült az is, hogy az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) értelmében a helyiségek rendeltetésszerű használatától eltérni nem lehet. A lépcsőház és a közlekedő rendeltetésébe pedig nem tartozik bele a tárolás. A főhadnagy elmondta, a hatóságnak nem célja, hogy a lépcsőházak és a közlekedők sivárak legyenek, hanem csupán az, hogy a betartassák a jogszabályi kötelezettségeket. Hiszen az OTSZ-ben és a vonatkozó jogszabályokban megfogalmazott előírások elsősorban az emberi élet védelméről szólnak.

Az előadást követően a felmerült kérdések megválaszolására, megvitatására került sor.

A tájékoztatón elhangzottak szerint a társasházak ellenőrzése előzetes kiértesítést követően, várhatóan április második felében kezdődik meg. Tehát a közös képviselőknek lesz idejük felkészülni, és a szükséges intézkedéseket megtenni, a vonatkozó szabályokat a lakókkal betartatni.

A közös képviselőknek szóló előadásanyaga itt található meg a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján. Ide kattintva pedig a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának közleménye olvasható.

Tilinger Sándor fotói a dombóvári tájékoztatón készültek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:15, hétfő | Helyi

Szivárvány Óvoda családi délután a klímavédelem jegyében

A Dombóvári Szivárvány Óvoda családi délutánt tartott a klímavédelem jegyében április 26-án.

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.