Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Szeptember 05. 11:08, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Bankmonitor.hu: jelentősen drágulnak a legolcsóbb számlacsomagok

Bankmonitor.hu: jelentősen drágulnak a legolcsóbb számlacsomagok

Átlagosan több mint 40 százalékkal nő a legolcsóbb számlacsomagok havidíja a bankok szeptemberben kezdődő díjemelései miatt, amivel többségük a tranzakciós illeték augusztusi növekedésére reagál - derül ki a bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.

A portál a piaci körképet a már bejelentett banki áremelések alapján állította össze a hazai bankpiaci kínálat 95 százalékának lefedésével, a kiindulópontnak a tranzakciós adó emelését megelőző július végi állapotot tekintették.
A tíz legolcsóbb bankszámla havi átlagos költsége átlagos bankhasználat mellett 701 forintot tett ki, ez az érték október 25-re 987 forintra fog emelkedni, majd január végére valamivel 1000 forint fölé nő - idézi a közlemény Sándorfi Balázst, a szakportál szakértőjét. Hozzátette: a több hónapos átfutás azzal magyarázható, hogy a bankok egymás árazására is dinamikusan reagálva módosítják saját költségtételeiket. Ez volt a tapasztalat a tranzakciós adó év elejei bevezetésénél, és erre számítanak most is a szakértők, így várhatóan 4-5 hónapra lesz szükség a költségszintek stabilizálódásához.
Az elemzés szerint a legolcsóbb bankszámlák közötti költségkülönbségek a díjtételek emelkedésével párhuzamosan enyhén mérséklődnek. Míg júliusban a legjobb és a tizedik legolcsóbb bankszámla között éves szinten 7200 forint volt a különbség, addig januárban ez az eltérés 6000 forintra csökken, ami elsősorban a legolcsóbb bankszámlák átlag feletti drágulásának tudható be - vélekedett a szakértő. Sándorfi Balázs szerint a bankok nem képesek fenntartani a korábbi költségszintjüket, és a tranzakciós illeték emelkedésének hatását csak minimális mértékben tudják átvállalni a legolcsóbb számlák esetében.
A közlemény szerint a megfelelő bank és bankszámla kiválasztása a költségnövekedés miatt a korábbinál is fontosabbá vált. Az első tíz legjobb bankszámla átlagos éves költsége és a 40. legjobb bankszámla éves költsége közötti különbség 15 ezer forintról 17 ezer forint fölé nőtt, azaz egy év alatt a nettó átlagkereset tíz százalékát is meg lehet spórolni a helyes számlacsomag kiválasztásával - magyarázza a szakértő.
A tranzakciós illeték augusztus elsejétől emelkedett meg: az átutalásoknál és a bankkártyás vásárlásoknál korábban érvényes 0,2 százalékos, illetve a készpénzfelvételre vonatkozó 0,3 százalékos adóterhek, 0,3 és 0,6 százalékra módosultak, továbbá a korábban egységesen hatezer forintos maximum is csak az átutalások és kártyás vásárlások esetében maradt érvényben, készpénzfelvétel esetében ezt eltörölték. Általános gyakorlat a bankok között, hogy több lépésben vezetik be díjváltozásaikat: van olyan pénzintézet, ahol szeptember eleje és január vége között háromszor módosul a díjszabás, ami miatt nehéz az optimális bankszámla kiválasztása a lakossági ügyfeleknek - olvasható a közleményben.

Címkék: Pénzügy-bank

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során