Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. Április 27. 17:00, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Bizottság alakult az összeférhetetlenségi ügyben

Bizottság alakult az összeférhetetlenségi ügyben

Háromtagú bizottságot hozott létre tegnap a dombóvári képviselő-testület annak vizsgálatára, hogy a város polgármesterének tisztsége összeférhetetlen-e az őt elmarasztaló jogerős bírósági ítélettel.

A döntést zárt ülésen a testület fideszes és jobbikos tagjainak támogatásával, két MSZP-s képviselő ellenszavazata mellett hozták meg - közölte a testület Fidesz-frakciójának vezetője, Nagy Roland az MTI-vel.

Az összeférhetetlenséget a bizottság azért vizsgálja, mert Szabó Loránd polgármestert a Kúria 2012. januárban felbujtóként elkövetett sikkasztás miatt jogerősen két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, egyben előzetes mentesítést adott számára. A polgármester azzal követte el a bűncselekményt, hogy 2003-ban és 2004-ben testületi felhatalmazás nélkül utasította a hivatal pénzügyi vezetőjét 211 millió forint átutalására önkormányzat cégek számára.

Kerényi Zsolt, a város fideszes alpolgármestere márciusban a Tolna Megyei Kormányhivataltól kérte, hogy kezdeményezze a Szekszárdi Törvényszéknél annak megállapítását, Szabó Loránd az elmarasztaló ítélet ellenére maradhat-e polgármester.

Nagy Roland ezzel kapcsolatban azt mondta: azért fordultak a kormányhivatalhoz, mert úgy érezték, hogy a polgármester akadályozza a bizottság felállítását. A kormányhivatal időközben felhívta az alpolgármester és a polgármester figyelmét arra, hogy először a testület bizottságának kell a vizsgálatot lefolytatnia - magyarázta a frakcióvezető. Közlése szerint a testület 25 napot adott arra, hogy a bizottság elkészítse javaslatát.

Szabó Loránd (független) a döntés kapcsán az MTI-nek azt mondta: nincs kétsége afelől, hogy a bizottság kimondja az összeférhetetlenséget, amely - meggyőződése szerint - az előzetes mentesítés miatt nem áll fenn. Megjegyezte: ő maga is javasolta a bizottság felállítását, és ha ez márciusban megtörtént volna, már megszülethetett volna a bírósági döntés. Jelezte azt is, hogy május 24-re hívja össze a testület ülését, amelynek napirendjére kerülhet a bizottság jelentése. Hozzátette: az összeférhetetlenség megállapítása esetén bírósághoz fordul, amelynek 30 nap áll rendelkezésére a döntéshez, így június végén kerülhet pont az ügy végére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.