Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. Április 01. 18:30, vasárnap | Helyi
Forrás: Pápai László/APOK AMI

Donászyval és filmfeszttel erősített a negyedik DobSzerda

Donászyval és filmfeszttel erősített a negyedik DobSzerda

Híres dobos vendéggel és újdonságként filmfesztivállal jelentkezett a dombóvári APOK Alapfokú Művészetoktatási Intézmény szervezésében már negyedik alkalommal tető alá hozott DobSzerda ütőstalálkozó.

Donászy Tibor (második képünkön), az egyik legnagyobb magyar rockdobos volt a „sztárvendége” a Dombóvári Művelődési Házban, a Város Hete március 28-i ütős napján megrendezett találkozónak. Az érdeklődőknek az EDDA együttessel - Donászy 1986-tól 96-ig volt tagja - Dombóváron korábban már többször megfordult dobos játszott zenei alapra, beszélt a kísérőritmusok és átvezetések dinamikai megoldásairól, valamint a kézrendi problémákról.

A délután egy részében a Pinceszínházban „kérdezz-felelekező” Donászyhoz betársultak a dombóvári zeneiskola egykori ütőhangszeres növendékei, a kaposvári Praxis zenekarban doboló Kancz Ottó és Schattmann Tamás a dombóvári Hátsó Ajtóból.

Szintén a pince volt a terepe a szervezés fő motorja, Pápai László és növendékei ütőhangszeres bemutatójának. Az előtérben folyamatosan ment a dobfelszerelés-kiállítás és ad-hoc dobtörténeti múzeum, a büfében pedig a jammelés.

A színházterem fogadta be az I. Kalimpa Filmfesztivált, amelyet Szabó Loránd polgármester megnyitója indított útjára. A meghívott résztvevők multimédia élményt nyújtottak a közel háromszáz nézőnek azzal, hogy az élő színpadi ütőhangszeres zenével párhuzamosan saját kisfilmjüket, képösszeállításukat, vagy éppen rajzokat vetítettek ki. A feszten a kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola AMI, az APOK AMI előképzősei és Kalimpácska zenekara, a tamási TONIEPSZ Lajtha László Zeneiskola AMI, a dombóvári Kalimpa és a Szent Orsolya Iskolaközpont zeneiskolás, ütős kamaracsoportjai mellett a dombóvári Reménység Napközi Otthon és Fejlesztő Iskola Bigiboy nevű csapata mutatkozott be.

A legjobb animációs film a tamásiak alkotása lett. A legjobb könnyűzenei betétdalért a Bigiboyt, a legjobb filmzenéért a kaposváriakat, a legjobb dokumentumfilmért pedig a SZOR Gárdonyi Püfülüsz ütőegyüttesét díjazták a szervezők. A digitális effektek és filmtrükkök kategória győztese az APOK AMI Kalimpája, míg a gumicukor-különdíj boldog tulajdonosai ugyanezen intézmény előképzősei lettek. A legjobb színész címeknek a Kalimpácska egy-egy tagja örülhetett: a fiúk részéről Gombos Tamás, a gyengébbik nem képviselőjeként pedig Winecker Zsófia. Ugyanez a csapat adta egyébként a legjobban alakított „gonosz” szereplőt is Vilhelm Patrik személyében, és a soraikból került ki a legjobb szólista is, Szalai Milán. A legjobb dobfelszerelésért járó elismerést a kalimpás Lösch Kornél „zsebelhette be”.

A találkozó végéhez közeledve a VII. Országos Maros Gábor ütőhangszeres szóló és duóverseny kaposvári döntőjébe jutott két kaposvári növendék, valamint az APOK AMI-ból Bogáthy Benedek és a SzORGI-ból Hoffman Bence lépett fel a színházteremben. Egyfajta értékelés nélküli, de megbeszéléssel záródó főpróba volt ez a bemutató a március 30-31-én és április 1-jén sorra kerülő megmérettetés előtt.

Fő támogatóink az önkormányzat, a Művelődési Ház és az Ifjúság Zenei Neveléséért Alapítvány voltak. Szóltunk a nagyközönség szélesebb köreihez dobkiállítással és -múzeummal, de a helyi zenekedvelőkhöz is az átadott hasznos információkkal, Donászy Tiboron és volt diákjainkon keresztül. De voltak kifejezetten ütőhangszeres pedagógiai vonatkozásai is a találkozónak, amelyek a versenyen és a szakmai bemutatón nyilvánultak meg. Az érdeklődők szép számban és 0-99 éves korig voltak jelen - összegezte a negyedik DobSzerdát Pápai László az infoDombóvár.hu-nak.

Le- és feljegyezte, össze- és visszaírta: Cserveni Gábor

Címkék: APOK AMI, DobSzerda

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.