Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Március 28. 13:07, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Elemzők: pozitív jelzés az S&P döntése

Elemzők: pozitív jelzés az S&P döntése

Pozitív jelzésnek tartják az MTI által megkérdezett elemzők, hogy stabilra javította Magyarország hosszú futamú államadós-besorolásának kilátását az eddigi negatívról a Standard & Poor's, ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a besorolás egyik nagy nemzetközi hitelminősítőnél sincs még a befektetésre ajánlott kategóriában.

Alapvetően pozitívnak tartja a Standard & Poor's döntését Gabler Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője, de szerinte az lenne az igazán átütő siker, ha Magyarország államadós-besorolása mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítőnél visszakerülne a befektetési kategóriába.
A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a Standard & Poor's-nál két fokozattal a befektetési kategória alatt van a besorolás, míg a Moody's és Fitch Ratings hitelminősítőknél csak eggyel, tehát még mindig a Standard & Poor's a legpesszimistább Magyarországgal szemben.
Gabler Gergely emlékeztetett: számos nagy nemzetközi alapkezelő van, amelyek csak befektetésre ajánlott kötvényeket tarthatnak. Ha a magyar osztályzat is ebbe a kategóriába kerülne, akkor nemcsak a feltörekvő piaci, hanem az egyéb alapokba is bekerülhetnének a magyar kötvények. Ezzel nőne a kereslet a hazai kötvények iránt, csökkenne a kötvénypiaci hozamszint, ami mérsékelné az állam kamatterheit - emelte ki.
Réczey Zoltán, a Buda-Cash elemzője is úgy látja, hogy a döntés pozitív jelzés, megerősíti azt, hogy javul Magyarország külső befektetői megítélése.
Az S&P azokat a főbb pontokat emelte ki, amelyeket a piaci szereplők is fontosnak tartanak, a növekedési kilátások javulását, a mérséklődő nettó adósságállományt, illetve a költségvetési hiány 3 százalék alatti szintjét - közölte az elemző.
A szakember is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a magyar osztályzat még mindig a befektetésre nem ajánlott kategóriában van. A nemzetközi megítés még mindig nem igazán jó, de javul. Ha a kedvező tendenciák folytatódnak, akkor elképzelhető, hogy belátható időn belül megtörténik az első felminősítés, de várhatóan még nem a közeli jövőben - fogalmazott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár