Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 13. 15:30, péntek | Belföld
Forrás: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Elkezdődött a parlagfűvel borított területek ellenőrzése Tolnában

Elkezdődött a parlagfűvel borított területek ellenőrzése Tolnában

A határszemlékkel elkezdődött a parlagfűvel fertőzött területek ellenőrzése Tolna megyében, ahol tavaly mintegy 200 ezer hektáron észlelték az allergén gyomnövény jelenlétét.

Az ellenőrzéseket a Tolna Megyei Kormányhivatal Földhivatalának öt mezőgazdásza végzi, akik eddig még nem találtak parlagfüves területet - mondta Koppánné Kertész Margit, a földhivatal vezetője pénteken Szekszárdon, sajtótájékoztatón.
A munkát a Földmérési és Távérzékelési Intézet műholdas térképei is segítik, a Tolna megyében tavaly elsőként alkalmazott légi felderítésre idén ugyanakkor nincs pénz - tette hozzá.
A földhivatal munkatársai a parlagfűvel borított, illetve fertőzött területeket 48 órán belül jelzik a kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának, amely felszólítja a tulajdonosokat a gyomnövény irtására. Mint a hivatalvezető elmondta, idén is várhatóan 200 ezer hektáron terjed a parlagfű Tolnában.
Vörös Géza, a Növény és Talajvédelmi Igazgatóság igazgatója arról számolt be, hogy Tolna megyében a mintegy 20 ezer hektárnyi napraforgó-ültetvény mellett a kukoricával vetett 110 ezer hektárt is veszélyezteti a parlagfű. Közérdekű védekezést ott lehet elrendelni, ahol a növénykultúrában a parlagfű-borítottság eléri a 30 százalékot, ami ritkán fordul elő - tette hozzá.
A parlagfűvel borított területek tulajdonosait 15 ezertől ötmillió forintig terjedő bírsággal sújthatják, a növényvédelmi igazgatóság Tolna megyében tavaly összesen több mint ötmillió forint bírságot szabott ki - mondta az igazgató.
A parlagfű-mentesítéssel kapcsolatban a növényvédelmi igazgatóság július 16-tól 19-ig kihelyezett ügyfélszolgálatot tart a szekszárdi kormányablak épületében, ahol naponta a parlagfűvel kapcsolatos bejelentéseket is megtehetik az állampolgárok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során