Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Szeptember 04. 16:10, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Ellenzéki egyeztetés - Az MSZP a DK több javaslatát elfogadhatatlannak tartja

Ellenzéki egyeztetés - Az MSZP a DK több javaslatát elfogadhatatlannak tartja

Az MSZP elnöksége elvi okok miatt több pontját elfogadhatatlannak tartja annak a javaslatnak, amelyet a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció fogalmazott meg a két párt közötti együttműködésről.

A szocialista párt elnöksége szerdai ülése után azt közölte az MTI-vel: a kilencpontos DK-javaslat három eleme az MSZP és az Együtt-PM közötti megállapodás újranyitását célozza, ezt pedig a szocialista párt - mivel jónak tartja az egyezséget - nem szeretné. Az MSZP közös kormányzásra irányuló politikai szövetséget kötött az Együtt-PM-mel, a DK viszont csak választási szövetséget ajánl - olvasható a közleményben.
Az MSZP elnöksége emellett továbbra is választ vár a DK-tól arra, hogy elfogadja-e a szocialisták és az Együtt-PM szövetség közötti közpolitikai megállapodást. Ez a többi között lezárt ügynek tekinti a határon túli magyarok állampolgárságát és szavazati jogát, és azt tartalmazza, hogy 2014 szeptemberétől minden, a bejutáshoz szükséges pontszámot teljesítő hallgató ingyenesen kezdheti meg felsőfokú tanulmányait. Az MSZP-ben - az MTI információja szerint - azzal érvelnek, hogy egyebek mellett ez a két pont ellentétes a DK politikájával.
Gyurcsány Ferenc pártja hétfőn közös lista- és egyénijelölt-állítást javasolt az MSZP-nek. Jelezték ugyanakkor, hogy - bár alkalmazkodnak az MSZP és az Együtt-PM közötti különlistás megállapodáshoz - a DK továbbra is az átfogó ellenzéki megállapodás híve közös listával, közös miniszterelnök-jelölttel. Egyúttal közölték, választási és nem politikai koalíciót akarnak kötni a szocialistákkal.
A DK tárgyalódelegációja azt kezdeményezte, hogy a két párt a választókerületeket és a listás helyeket támogatottságuknak megfelelő arányban ossza fel. Ehhez azt vennék alapul, hogy közvélemény-kutatások szerint az MSZP-nek és az Együtt-PM-nek közösen 1,4-1,6 millió, a DK-nak pedig 100-200 ezer szavazója van. Ebből az következik, hogy a DK a 106 körzet egytizedében, nagyjából tíz egyéni választókerületben állítana jelöltet. Emellett igényt tartana a közös lista második helyre.
A Mesterházy Attila pártelnök vezette MSZP-delegáció akkor azt közölte, az elnökség elé viszik a DK javaslatait.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során