Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Április 13. 08:21, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Emelt családi pótlékot kaphatnak a tejcukor-érzékenyek

Emelt családi pótlékot kaphatnak a tejcukor-érzékenyek

A minisztériumban már dolgoznak a jogszabályon, amely lehetővé teszi, hogy minden tejcukor-érzékeny gyermek emelt családi pótlékot kapjon - mondta a Kossuth Rádiónak Kissné Horváth Ildikó, az EMMI egészségpolitikai főosztályvezetője. Eddig csak a veleszületett laktóz-érzékenyek kaptak, de az alapvető jogok biztosa szerint ez sérti az egyenlő bánásmód elvét.

A tejcukor-érzékeny gyermekek időszakosan ugyanolyan tünetekben szenvednek, ugyanolyan nehézségekkel néznek szembe, mint azok, akik a betegség veleszületett formájában szenvednek, magyarázta a főosztályvezető, aki hozzátette, emiatt mindenképpen szeretnének számukra is segítséget nyújtani.

Egy doboz gyógyszer a laktól-érzékenyeknek több ezer forintba kerül, és nem olcsó az sem, ha valaki ennek megfelelően táplálkozik, egy liter laktózmentes tej 4-500 forintba kerül.

Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke szerint a tejcukor-érzékeny gyerekeknél fontos a megfelelő táplálkozás, mert a betegség gyógyítható, a gyermekkori tejcukor-érzékenység nagy része később eltűnik.

A szaktárca bízik benne, hogy a javaslatot mihamarabb, legkésőbb ősszel elfogadhatja a parlament.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során