Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Május 14. 06:00, péntek | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Enyhítenek a korlátozásokon Szlovéniában

Enyhítenek a korlátozásokon Szlovéniában

Szlovéniában tovább enyhítenek a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon:

a középiskolák és az egyetemek teljesen jelenléti oktatásra állnak át, megemelik a rendezvényeken résztvevők maximálisan megengedett létszámát és meghosszabbítják a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejét - derült ki a válságkabinet csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A ljubljanai kormány szerda este hozott döntése alapján szombattól a korábbi tíz fő helyett 50 főig engedélyezik a rendezvényeken résztvevők maximális létszámát. Lehet továbbá kültéri és beltéri sport-, kulturális és más jellegű rendezvényeket szervezni, de ezek csak ülőhelyesek lehetnek. Zárt helyiségben csak a kapacitások felét lehet felkínálni. A rendezvényeket csak a védettségről szóló igazolásokkal lehet látogatni: oltási bizonyítvánnyal, igazolással arról, hogy az illető átesett a koronavírus-fertőzésen, illetve PCR- vagy gyors antigénteszttel.

Hétfőtől a középiskolások teljesen visszatérhetnek az iskolapadokba, korábban a diákok fele otthon, fele pedig az iskolában tanult, heti váltásban. A jövő héttől teljesen jelenléti oktatásban részesülnek az egyetemisták is.

A vendéglátóhelyek a korábbi 7 óra helyett öt órakor nyithatnak, és 19 óra helyett 22 óráig lehetnek nyitva.

Kinyithatnak a kaszinók és a mozik is - szintén fél kapacitással -, és itt is előfeltétel a védettségi igazolvány.

A kabinet május 17-től egy hónapra formálisan meghosszabbította a járványhelyzetet is az egész országra vonatkozóan.

Csütörtökre 597 új fertőzöttet regisztráltak, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 248 ezret. Az elmúlt napon négy beteg hunyt el, és ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4308-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 450-en vannak kórházban, 123-an közülük intenzív osztályon.



A valamivel több mint kétmilliós országban eddig a védőoltás első dózisát 500 ezren kapták meg, közülük 200 ezren már a másodikon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult népesség 24,4, illetve 12,3 százaléka.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt napon 1064 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta számuk elérte a 348 158-at. Az elmúlt 24 órában 34-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 7623-ra emelkedett. Kórházban 1837 beteget ápolnak, közülük 202-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban - Szlovéniához hasonlóan - az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyagokat használják.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kabinet csütörtöki ülésén elmondta: feleannyi napi új fertőzöttet regisztráltak, mint múlt hét csütörtökön, és a beoltottak száma is növekszik. A nap végére a felnőtt lakosság 29 százaléka megkapja valamelyik oltás első adagját, a hét végéig pedig ez a szám eléri az egymilliót - hangsúlyozta.

"Ha folytatjuk ezt a dinamikát, június 30-ig biztosan sikerül beoltani az oltásra jogosultak 50-55 százalékát" - fogalmazott a kormányfő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.