Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Július 09. 09:54, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Eurovíziós Dalfesztivál - Malmö a 2013-as verseny házigazdája

Eurovíziós Dalfesztivál - Malmö a 2013-as verseny házigazdája

Malmőben rendezik az Eurovíziós Dalfesztivált 2013-ban: a svéd közszolgálati televízió döntése alapján a helyi Arena lesz a verseny helyszíne, nem pedig a szintén pályázó stockholmi Friends csarnok.

Svédország azért lehet jövőre az Eurovíziós Dalfesztivál házigazdája, mert az idei májusi bakui versenyt egy svéd előadó, Loreen nyerte Euphoria című számával.
Eva Hamilton, a svéd köztelevízió vezérigazgatója elmondta: azért döntöttek Malmö mellett, mert bár a stockholmi helyszín is alkalmas a dalfesztivál megrendezésére, Malmőben ezt kisebb költséggel tehetik meg. Hozzátette, sokszínűségével és infrastruktúrájával Malmö közelebb áll a kontinenshez és beleillik a dalfesztivál nemzetközi hangulatába. A 2013-as döntő május 18-án szombaton lesz.
A Malmö Arenában 15500 néző fér el. Malmö - Stockholm és Göteborg után - Svédország harmadik legnagyobb városa, 300 ezer lakossal. A televízióban megkérdezett malmőiek örömmel fogadták a hírt; azt mondták, jó lehetőségnek látják, hogy városukat szerte a világban megismerhetik. A rendezők több mint negyven országból várnak előadókat a jövő évi dalfesztiválra.
Loreen május 26-án győzött az Euphoriával az 57. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében Bakuban: az előadó minden idők második legmagasabb pontszámával nyerte meg a versenyt, miközben Európa-szerte mintegy 120 millió televíziónéző követte nyomon a versenyt. A Magyarországot képviselő Compact Disco a 24-ik lett.
A 28 éves, marokkói berber származású Loreen (született Lorina Zineb Noka Talhaoui) 2004-ben egy svédországi televíziós tehetségkutatón tűnt fel. Az Eurovíziós Dalfesztivál történetében idén immár ötödször született svéd győzelem, az elsőt 1974-ben, a később világhírűvé vált ABBA együttes aratta Waterloo című dalával.
A versenyt az Európai Műsorsugárzók Szövetsége (EBU) rendezi.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk