Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. December 04. 08:20, szerda | Helyi
Forrás: Bodó Imre

„A háborúk nem oldottak meg még semmiféle problémát...”

„A háborúk nem oldottak meg még semmiféle problémát...”

Felújították az I. világháborús emlékművet Attalán.

Az Advent első vasárnapján megtartott szentmise után Istvánka Vince plébános úr vezetésével a résztvevők, a vendégek és az egykor elhunytak hozzátartozói átvonultak a Művelődési ház előtti térre, ahol felavatták a felújított Szentháromság szobrot és annak talapzatán elhelyezett emléktáblákat.

A himnusz eléneklése után az 1925-ben állított tábláknál Orosváriné Bocz Tünde polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd elmondta, hogy sikeres pályázat útján mintegy 2,5 millió forintból újították fel az emlékművet.

Majd Bodó Imre dombóvári helytörténész emlékezett a világégés hőseire. Többek között elmondta, hogy az 52 ember a legtöbbet, az életét adta a hazáért, a szülőföldért és családjaikért. Hiányzott a munkájuk, hiányoztak a dolgos karok, a meg nem született gyermekek, akiknek a leszármazottai ma is élhetnének itt Attalában. Beszédében Fekete István írótól idézett egy rövid részletet:
„Láttam a háború rémületes gonoszságát, embertelenségét, elképzelhetetlen szenvedéseit és teljes esztelenségét! Kérdezd meg a francia anyákat, akik megnyerték a háborút, és kérdezd meg a német anyákat, akik elvesztették a háborút. Kérdezd meg az orosz rokkantakat, és kérdezd meg a magyar „Törzseket”, akik világtalanul, esetleg kéz és láb nélkül jöttek haza kosarakban, kérdezd meg: Nyertek, vagy veszítettek? Nem, nincs megnyert vagy elveszített háború, csak „Háború” van. Pusztító, öldöklő, embertelen! A háborúk nem oldottak meg még semmiféle problémát, de mindig elvetették a magját a következőnek. A háborúkat alig néhány ember robbantja ki, de ők nem harcolnak, és nem is halnak meg. Az egyszerű emberek ölik egymást halomra, ők hullanak idegen föld meszesgödrébe, s az ő otthonaik pusztulnak el. Ők az eszközök, és ők az áldozatok.”

Az ünnepségen jelen voltak Budapestről a Katonai Rendezvénybiztosító Alosztály szakemberei és katonái Besnyi Gábor őrnagy vezetésével. De megtisztelték a szekszárdi Kadétképző iskola tanítványai is a rendezvényt.

Istvánka Vince plébános megáldotta az emlékművet, majd a katonák 3 lövéssel emlékeztek az áldozatokra, s végül koszorúzásra került sor. A megemlékező ünnepség a Szózat eléneklésével zárult.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.