Városlista
2020. január 24, péntek - Timót

Hírek

2019. December 04. 08:20, szerda | Helyi
Forrás: Bodó Imre

„A háborúk nem oldottak meg még semmiféle problémát...”

„A háborúk nem oldottak meg még semmiféle problémát...”

Felújították az I. világháborús emlékművet Attalán.

Az Advent első vasárnapján megtartott szentmise után Istvánka Vince plébános úr vezetésével a résztvevők, a vendégek és az egykor elhunytak hozzátartozói átvonultak a Művelődési ház előtti térre, ahol felavatták a felújított Szentháromság szobrot és annak talapzatán elhelyezett emléktáblákat.

A himnusz eléneklése után az 1925-ben állított tábláknál Orosváriné Bocz Tünde polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd elmondta, hogy sikeres pályázat útján mintegy 2,5 millió forintból újították fel az emlékművet.

Majd Bodó Imre dombóvári helytörténész emlékezett a világégés hőseire. Többek között elmondta, hogy az 52 ember a legtöbbet, az életét adta a hazáért, a szülőföldért és családjaikért. Hiányzott a munkájuk, hiányoztak a dolgos karok, a meg nem született gyermekek, akiknek a leszármazottai ma is élhetnének itt Attalában. Beszédében Fekete István írótól idézett egy rövid részletet:
„Láttam a háború rémületes gonoszságát, embertelenségét, elképzelhetetlen szenvedéseit és teljes esztelenségét! Kérdezd meg a francia anyákat, akik megnyerték a háborút, és kérdezd meg a német anyákat, akik elvesztették a háborút. Kérdezd meg az orosz rokkantakat, és kérdezd meg a magyar „Törzseket”, akik világtalanul, esetleg kéz és láb nélkül jöttek haza kosarakban, kérdezd meg: Nyertek, vagy veszítettek? Nem, nincs megnyert vagy elveszített háború, csak „Háború” van. Pusztító, öldöklő, embertelen! A háborúk nem oldottak meg még semmiféle problémát, de mindig elvetették a magját a következőnek. A háborúkat alig néhány ember robbantja ki, de ők nem harcolnak, és nem is halnak meg. Az egyszerű emberek ölik egymást halomra, ők hullanak idegen föld meszesgödrébe, s az ő otthonaik pusztulnak el. Ők az eszközök, és ők az áldozatok.”

Az ünnepségen jelen voltak Budapestről a Katonai Rendezvénybiztosító Alosztály szakemberei és katonái Besnyi Gábor őrnagy vezetésével. De megtisztelték a szekszárdi Kadétképző iskola tanítványai is a rendezvényt.

Istvánka Vince plébános megáldotta az emlékművet, majd a katonák 3 lövéssel emlékeztek az áldozatokra, s végül koszorúzásra került sor. A megemlékező ünnepség a Szózat eléneklésével zárult.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 24. 07:00, péntek | Helyi

Könyvbemutató: K. Németh András - Tamási 1919-ben

K. Németh András: Tamási 1919-ben ellenforradalom, vörösterror, fehérterror című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteménybe.

2020. Január 22. 07:00, szerda | Helyi

120 éve született a XX. század legnépszerűbb írója

Mintegy 47 könyve jelent meg eddig 11 nyelven. 2013-ban eladták itthon a tízmilliomodik kötetét, külföldön ez a szám másfél millióra tehető.

2020. Január 21. 10:33, kedd | Helyi

A fűtési szezon veszélyeire hívta fel a figyelmet a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A szén-monoxid-mérgezések és a lakástüzek megelőzése céljából tartott sajtótájékoztatót a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság.

2020. Január 20. 08:34, hétfő | Helyi

A korábbi polgármester nyerte az időközi választást Gyulajon

Selmeci László, a település korábbi polgármestere nyerte a vasárnap rendezett időközi választást a Tolna megyei Gyulajon - közölte a helyi választási iroda (hvi) vezetője az MTI-vel.