Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2013. Szeptember 05. 18:35, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

G20-csúcs - Putyin: a szíriai kérdést vitassák meg a munkavacsorán

G20-csúcs - Putyin: a szíriai kérdést vitassák meg a munkavacsorán

A tervezetthez képest másfél órás csúszással csütörtökön megkezdődött a G20-as csoport szentpétervári csúcstalálkozója, amelynek megnyitóján az orosz államfő azt javasolta, hogy a szíriai kérdést napirenden kívül, a késő estére tervezett munkavacsorán vitassák meg.

A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót felölelő csoporthoz tartozó államok és az unió vezetőit az orosz államfő személyesen köszöntötte az elnöki rezidencia, a Konsztantyin palota előtt.
Az orosz sajtó kiemeli, hogy Putyin kezet fogott a Szíria ellen katonai csapást kilátásba helyező Barack Obama amerikai elnökkel is. Továbbra is kétséges, hogy az orosz és az amerikai elnök leül-e egymással külön megbeszélésre. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője mindenesetre közölte, hogy ilyen találkozót nem terveznek.
Megfigyelők kiemelik, Barack Obama meg akarja győzni a G20-as csoportot arról, hogy meg kell büntetni a Bassár el-Aszad vezette damaszkuszi kormányzatot, amely Washington szerint felelős vegyi fegyver alkalmazásáért Szíriában. Az amerikai elnök, aki nem sokkal a csúcstalálkozó kezdete előtt érkezett meg Stockholmból, tárgyalt Szíriáról a japán kormányfővel, Abe Sindzóval, és azt közölte, a vegyi fegyverek bevetését Szíriában a nemzetközi jog megsértésének tartják.
Az orosz államfő a csúcstalálkozó alkalmával szintén folytatott már kétoldalú megbeszéléseket. Tárgyalt Hszi Csin-ping kínai államfővel, valamint a japán miniszterelnökkel, de fogadta az Európai Unió képviseletében az olasz kormányfőt is.
Enrico Letta szerint a G20-as csoport szentpétervári csúcstalálkozóján adódik az utolsó esély arra, hogy politikai megoldást találjanak a szíriai válságra. "Azt, amiről a pápa írt (Putyinnak címzett levelében) mindannyiunknak komolyan kell venni" - nyilatkozta az olasz kormányfő a Rosszija 24 állami hírtelevíziónak.
A pápa arra kérte a G20-as csoport vezetőit, hogy ne maradjanak tétlenek a szíriai válságban.
Az olasz miniszterelnök cáfolta, hogy Róma és Washington kapcsolatai elhidegültek volna amiatt, hogy eltérnek álláspontjaik a szíriai válság rendezéséről. Olaszország - az Egyesült Államokkal és Franciaországgal ellentétben - elutasítja a katonai csapást Szíria ellen, és az ENSZ felhatalmazása nélkül nem áll szándékában semmilyen lépést tenni.

Címkék: G20-csúcs

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.