Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Március 29. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Gyógymódot találtak a mitokondriális betegségek kezelésére?

Gyógymódot találtak a mitokondriális betegségek kezelésére?

A titokzatos és gyakran halálos mitokondriális betegségekre nincs ismert kezelés, gyógymód. A szakértők már régóta keresik ennek a komplex betegségnek a hatékony kezelési módját, most egy új kutatás eredménye szerint megtalálták azt megoldást, amely a probléma eredetét célozza meg, megmentve ezzel az érintett sejtek működését - írja a Fox News.

A mitokondrium az energia előállításában és annak elraktározásában szerepet játszó sejtszerv, ami az adezon-trifoszfát (ATP) előállításáért is felelős, ami pedig a sejten belüli energiaátvitel legkisebb egysége. Azoknál, akik az említett betegségben szenvednek, a mitokondrium sejtek nem működnek megfelelően, ami sejtkárosodást, sőt súlyosabb esetben sejthalált okozhat.

Kutatása keretében a Massachusetts Institute of Technology végzős hallgatója, Walter Chen és Kivanc Birsoy PhD kutató a mitokondriális diszfunkciót utánozta azáltal, hogy a sejteknek úgynevezett antimycin-t adott, amely gátolta azok megfelelő működését, amelynek során kialakul az ATP.

A mitokondriális funkciók elnyomása után a kutatók arra lettek figyelmesek, hogy az olyan mutációval rendelkező sejtek, amelyek inaktiválják az ATPIF1 jelű gént, jelentős ellenállást mutattak a mitokondriális toxinokkal szemben, így megvédték a sejteket a haláltól. Normál esetben az ATPIF1 jelű gén egyfajta biztonsági rendszerként működik, de a mitokondriális betegséggel küzdők számára aktivitása kifejezetten káros.

Az eredmények azt mutatták tehát, hogy az ATPIF1 gén elnyomása a betegségben szenvedőknél lassíthatják, vagy akár meg is állíthatják a tüneteket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár