Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Február 23. 13:10, szombat | Helyi
Forrás: Tóth Erzsébet

Hagyományőrző sváb disznóvágás Kaposszekcsőn

Hagyományőrző sváb disznóvágás Kaposszekcsőn

Kaposszekcső Község Német Nemzetiségi Önkormányzata 2013-ban is ragaszkodott a hagyományokhoz és megrendezte a sváb disznóölést.

Az állat feldolgozásának módja, a belőle készült ételek (pl prí), mind-mind a régi hagyományokhoz igazodtak.
Erre a jeles eseményre meghívták az általános iskola 2. osztályosait szüleikkel, akik közül többen boldogan fogadták el a meghívást. Míg a felnőttek az udvaron és a konyhában szorgoskodtak, addig a gyerekek különdöző "disznós" feladatokat oldottak meg osztályfőnökük Löblné Egyed Ilona és tanítójuk Horváth Katalin irányításával.
Amikor a sertés feldolgozása abba a fázisba ért, hogy ők is bekapcsolódhattak, részt vettek a munkában. Veszely István segítségével húst aprítottak, daráltak, kolbászt töltöttek. A végén ebédre meg is ették munkájuk gyümölcsét. Amikor elkészültek mindennel, étvágyhozónak játszottak egy jót az udvaron, sőt a régi népszokásra, a "nyársdugásra" is sor került.
Ennel lényege, hogy a disznóvágós házhoz fiatalok titokban egy nyársad dobnak, dugnak be, amire cédulára írt tréfás versikét írnak a bölléreknek. Jutalmul a háziak kolbászt, hurkát tűznek a bot végére is visszteszik oda, ahol találták. Jutalom a finom falat!
A vidám nap késői ebéddel zárult. A részt vevő gyerekek és felnőttek nagyon jól érezték magukat, újdonságokat hallhattak és közösségépítőnek sem volt rossz ez a délelőtt.

Címkék: disznóvágás, sváb

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.