Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Október 20. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hoffmann: nem lesz tömeges pedagógus-elbocsátás

Hoffmann: nem lesz tömeges pedagógus-elbocsátás

Újabb tárgyalási fordulóra készülnének a pedagógus szakszervezetek az elhalasztott életpályamodell, a kötelező óraszámok és az intézményátadások miatt. Van még esély a megegyezésre?

Az oktatási államtitkár az M1 Az Este című csütörtöki adásában a Gloviczki Zoltán lemondását firtató műsorvezetői kérdésre úgy reagált: helyettese tavaszig még marad a helyén, előreláthatóan április végéig befejezik ugyanis azt a jogalkotási munkát, amely ahhoz kell, hogy jövő év szeptemberében már az új köznevelési törvény szerint induljon a tanév.

Hoffmann Rózsa szerint jó kilátások vannak arra nézve, hogy jövőre elindulhat a pedagógus-életpályamodell. Az államtitkár elmondta: több helyről is megerősítették ebben, többi közt a nemzetgazdasági miniszter bejelentésére és a kormányfővel folytatott beszélgetésére alapoz, ám - mint mondta - a mai világban semmit sem lehet biztosra venni.

Tárgyalások után

A szakszervezetekkel történt egyeztetésekre rátérve, ahol volt olyan szervezet, amely jövő januártól 20 százalékos béremelést kért a közszféra dolgozóinak, Hoffmann Rózsa megjegyezte, a kormány soha nem tett ilyen ígéretet és nem is tartja reálisnak, főleg mivel ellenszolgáltatást nem nyújtanak cserébe. Hozzátette viszont, hogy amennyiben bevezetik a pedagógus-életpályamodellt, az magasabb fizetéssel jár majd és minőségi javulást hoz az oktatásba.

Egy esetleges sztrájkot nem tartana jó ötletnek, mivel könnyen önmaguk ellen hangolhatnák a pedagúgusok a közvéleményt, és az oktatás beszűntetése negatívan hatna a gyerekekre és a szülőkre egyaránt.

Kizárt a tömeges elbocsátás

Arra a műsorvezetői kérdésre, mely szerint az intézmények jövő évi állami átvétele után várhatóak-e elbocsátások, az államtitkár hangsúlyozta: több ezer pedagógus nem kerül majd utcára, de könnyen elképzelhető, hogy azokban a járási felső osztályokban, ahová kevés gyerek jár, összevonások lesznek, ami magával hozhatja, hogy kevesebb oktatóra lesz szükség.

Nyitott a tárgyalásra

Előretekintve a november 9-i szakszervezeti megbeszélésre Hoffmann Rózsa elmondta: ritka az olyan egyeztetés, ahol teljes egyetértés van a felek között, ám kiemlete: valamennyi javaslatról kész tárgyalni a szervezetek képviselőivel. Minderről a hirado.hu ad tájékoztatást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.