Városlista
2023. február 4, szombat - Ráhel

Hírek

2011. Szeptember 16. 07:41, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Új delfinfajt fedeztek fel

Új delfinfajt fedeztek fel

A kutatók bejelentették, hogy vizsgálataik szerint a Délkelet-Ausztrália vizeiben élő delfinek között élnek olyan példányok is, amelyek egy eddig ismeretlen fajhoz tartoznak.

A mintegy 150 delfint tömörítő populáció tagjai a tudósoktól a Tursiops australis nevet kapták.

A szakemberek eddig nem fedezték fel a delfinek közötti különbséget - legutóbb azonban részletes DNS-vizsgálatoknak és koponyaelemzéseknek köszönhetően rájöttek, hogy a 150 delfin nem tartozik az eddig ismert két palackorrú faj egyikéhez sem - írja a PLoS One.

Így immár a Tursiops truncatus és a Tursiops aduncus mellett számon tartják a Tursiops australis-okat is. A felfedezés azért különösen jelentős, mert az 1800-as évek vége óta csupán három új delfinfajt regisztráltak, ráadásul az új fajból - a tudósok eddigi ismeretei szerint - nem is létezik túl sok példány.

A tudósok elmondták: most, hogy tisztában vannak azzal, hogy a delfinek kis csoportja egy külön fajt alkot, mindent elkövetnek majd, hogy az ausztrál hatóságok veszélyeztetett fajnak nyilvánítsák a T. australis-t.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 04. 16:57, szombat | Belföld

OKF: már 2300 felett a tűzoltói munkák száma

Továbbra is sok munkát ad a vihar a tűzoltóknak elsősorban a Dunántúlon, szombaton kora délután országszerte már meghaladta a 2300-at a beavatkozások száma.

2023. Február 04. 10:02, szombat | Belföld

Vihar - Vasútvonalak és autópálya-pihenő működését is akadályozzák kidőlt fák

Zirc és Veszprém, valamint Dombóvár és Kaposvár között vonatpótló autóbuszok közlekednek, az M1-es autópálya Hanság pihenőjét pedig mindkét irányban lezárták fakidőlések miatt - közölte a Mávinform és az Útinform szombaton.

2023. Február 04. 10:01, szombat | Belföld

Megölte szomszédját egy férfi Esztergomban

Megölte szomszédját egy férfi Esztergomban pénteken, a rendőrök a bejelentést követő fél órán belül elfogták a gyanúsítottat - közölte a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság szombaton a police.hu oldalon.