Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Szeptember 16. 07:41, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Új delfinfajt fedeztek fel

Új delfinfajt fedeztek fel

A kutatók bejelentették, hogy vizsgálataik szerint a Délkelet-Ausztrália vizeiben élő delfinek között élnek olyan példányok is, amelyek egy eddig ismeretlen fajhoz tartoznak.

A mintegy 150 delfint tömörítő populáció tagjai a tudósoktól a Tursiops australis nevet kapták.

A szakemberek eddig nem fedezték fel a delfinek közötti különbséget - legutóbb azonban részletes DNS-vizsgálatoknak és koponyaelemzéseknek köszönhetően rájöttek, hogy a 150 delfin nem tartozik az eddig ismert két palackorrú faj egyikéhez sem - írja a PLoS One.

Így immár a Tursiops truncatus és a Tursiops aduncus mellett számon tartják a Tursiops australis-okat is. A felfedezés azért különösen jelentős, mert az 1800-as évek vége óta csupán három új delfinfajt regisztráltak, ráadásul az új fajból - a tudósok eddigi ismeretei szerint - nem is létezik túl sok példány.

A tudósok elmondták: most, hogy tisztában vannak azzal, hogy a delfinek kis csoportja egy külön fajt alkot, mindent elkövetnek majd, hogy az ausztrál hatóságok veszélyeztetett fajnak nyilvánítsák a T. australis-t.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.