Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Február 03. 15:00, péntek | Helyi
Forrás: MTI, Banki és Végrehajtási Károsultak Egyesület

Új reményt adhat a devizahiteleseknek Lázár János csatája

Új reményt adhat a devizahiteleseknek Lázár János csatája

Hódmezővásárhely képviselő-testülete arról tárgyal, milyen lépéseket tesznek az önkormányzat által kibocsátott és az Erste Bank által lejegyzett svájci frank alapú kötvény ügyében.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Kovács László, a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesület
főtitkárának jegyzete:

Új csata kezd kibontakozni a devizahitelezés terén, melynek kimenetele nagyban befolyásolja az összes devizahiteles helyzetét. Egy olyan személy is belépett a ringbe személyes érintettsége okán, aki ha kellőképpen „felfújja magát”, még akár hatással is lehet erre a küzdelemre.

Kiderülhet, hogy ebben a harcban ki a Dávid és ki a Góliát. Úgy érzem magam, mint iskolás koromban, amikor két gyerek verekszik az iskolaudvaron, a többiek körbeállják őket és mindkét felet biztatva jól szórakoznak az eseten. Még akár kárörvendő is lehetnék, amit most nem teszek meg, mert a tét most elég nagy és eredménye jelentős lehet.

Sok hitelkárosult szemléli a hódmezővásárhelyi polgármester, országgyűlési képviselő, frakcióvezető és még több egyéb titulus viselőjének vergődését az egyik bankkal történő csatájában. Az ügy fonákja, hogy a frakcióvezető csaknem minden egyes felvetése, amelyben megfogalmazza kifogásait a bank eljárásával kapcsolatban kellően helytállónak és megalapozottnak tűnik. Mindazon szempontok nagy részét felvetette, amelyben az átlagemberek naponta küszködnek, bizonygatják a bankkal szembeni igazukat, és naponta próbálják megvívni reménytelennek tűnő csatájukat az egyoldalú szerződésmódosításokkal, a horribilis banki kamatokkal kapcsolatban, és vég nélkül sorolhatnám még a felvetett problémákat.

Igaz az az mondás, hogy a legjobb tanulságokat abból tudjunk levonni, amit a saját bőrünkön is tapasztalatunk. A problémát az jelenti, hogy a frakcióvezető csaknem két éves lemaradásban van az eseményekhez képest. Ezeket a problémákat az érdekvédők már a válság kitörése időpontjában felvetették, de ezekre az aktuális politika gyakorlatilag az utóbbi pár hónapot kivéve szinte semmit nem reagált.

A politikai akarat hiánya miatt a PSZÁF a jogi igazságosság legfőbb őreként jelentős önmérsékletet tanúsított a bankokkal szemben azzal a felkiáltással, hogy bármilyen mélyreható intézkedése megrendítené a banki rendszer működését, széles ívben kerülte a pénzintézetekkel a konfliktusokat. A hozzá beérkezett panaszok túlnyomó többségét visszautasította, és polgári peres eljárások kezdeményezésére buzdította az ügyfeleket makacsul ragaszkodva ahhoz az álláspontjához, hogy nincs illetékessége az ügyekben, és legfeljebb csak kisebb fogyasztóvédelmi panaszokra volt hajlandó reagálni.

Nézzük meg a legjelentősebb felvetéseket, amelyet a PSZÁF fogyasztóvédelmi eljárásban vagy saját hatáskörben is elbírálhatott volna, de mégsem tette meg:

  • A bank jogalap nélküli gazdagodása. Ebbe tartoznak a kezelési és egyéb költségek devizában történő elszámolása, a bankadó költségeinek áthárítása az ügyfelekre. Ezek gyakorlatilag minden devizahitelest érintenek.
  • Egyoldalú szerződésmódosítások, melyek során a bankok hitelszerződésének részévé tették az egyéb banki szabályzatokat, utasításokat, rendelkezéseket, anélkül, hogy azok részleteit az ügyfelekkel megtárgyalták volna.
  • Nem vizsgálta a PSZÁF a bankok prudens (körültekintő) működésével kapcsolatos szabályokat, a bank által alkalmazott ügyfél-minősítési rendszereket, főleg azok alkalmazásának alapelveit, a fedezet és az ügyfél minősítése közötti korrelációt, melynek következményeként olyanok kaptak hiteleket, akiknek nem lett volna szabad, illetve hogy a fedezetek értékét már jóval meghaladja a tartozás értéke.
  • Nem vizsgálta a bank illetve az ügyfél közötti kockázatmegosztás arányait és mértékét, melynek során a kockázatok nagy része az ügyfélnél csapódik le.
  • Ezen kívül még jó néhány dolgot nem vizsgált a PSZÁF, amit viszont kellett volna. Ha a Miniszterelnök Úr kiadta volna utasításba, hogy a PSZÁF végezzen alapos vizsgálatot, akkor a már most is hatályban levő törvények alapján is orvosolni lehetett volna a hitelesek problémáinak többségét. E felhatalmazás hiányában a PSZÁF úgy tett, mintha tenne valamit, de igazából nem töltötte be a piac védelmének legfőbb szerepét.

Természetesen a kormányzat is elmulasztotta megoldani kötelező „házi feladatát”, amely a végrehajtási költségek megnyirbálása, a PSZÁF megerősítése, a Pénzintézetekről szóló törvény megreformálása területén még mindig fennáll.

Sok sikert kívánunk Lázár János frakcióvezető úrnak, hogy kellő kitartással, megfelelő mennyiségű jogász bevonásával, tekintélyének és befolyásának igénybe vételével megoldja Hódmezővásárhely eladósodottságának problémáját, hiszen ennek eredményességét minden bizonnyal a többi hiteles is fogja érezni. Érdekes kísérlet lehet, hogy az ország egyik legbefolyásosabb embere hogyan állja meg a helyét az egyik legerősebb, nem kevés „hátszéllel” rendelkező bankkal szemben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.