Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Június 07. 07:00, péntek | Helyi
Forrás: Dr. Kriston Vízi József

Jó volt dombóvárinak lenni Pécsen

Jó volt dombóvárinak lenni Pécsen

„A kultúra abban (is) különbözik a politikától, sporttól, háborútól, hogy értő megmérettetés, befogadás esetében nincs vesztes, hiszen mindenki nyer általa!”

Jó volt dombóvárinak lenni Pécsen május utolsó napján a Várostörténeti Múzeumban, ahol a dél-dunántúli dolgozatok EMBER-TÁJ-TERMÉSZET-ALKOTÁS (dr. Szőke Sándor emlékére) című könyvet mutatta be felkért beszélgetőtársakkal Dr. Vonyó József egyetemi tanár.

A Dombóvári Városszépítő és Városvédő Közhasznú Egyesület által minap kiadott tanulmánygyűjteményt dr. Kriston Vízi József múzeumigazgató szerkesztette, kereste fel a szerzőket, és bevezetőjében Pécsen is elmondta, hogy e tanulmányok a társadalmi-gazdasági-szellemi élet sok, nagy területét átfogják, de jelentőségük elsősorban ebben a földrajzi régióban van.

Kaposi Zoltán, a MTA doktora magasra értékelte a szerkesztő, a kiadó és a szerzők munkáját, Dombóvár jó alapokon nyugvó helytörténeti tevékenységét, az Egyesület és a Múzeum példa értékű működését.

A bemutató moderátora, dr. Vonyó József szellemesen jegyezte meg, hogy az itt megjelentek „vagy pécsi dombóváriak, vagy dombóvári pécsiek”; ismerik a régiót, a kis- és a nagyvárost egyaránt.

A szerzők közül megjelent és szót kapott Balázs-Kovács Sándor, Szabó Ildikó, Majdán János. Megszólalt Békés Sándor is, aki figyelmeztetett: hogy "honját hazájában" csak az találja meg, aki tesz is a megismeréséért s csak a szakszerű helytörténet az alapja az alulról építkező történetírásnak.

Az érdeklődő pécsiekkel együtt a kellemes, baráti légkörű könyvbemutatón a szerkesztő-szerző mellett Kutas György (az Egyesület ügyvezető elnöke), dr. Szőke Sándorné, Takács Istvánné s Kertész Tamás vett részt Dombóvárról, valamint e sorok írója, Máté László.

(A kötet immár Dombóváron kívül Pécsett, a Várostörténeti Múzeumban – Felsőmalom u. 9. – is kapható!)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.