Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Szeptember 04. 07:30, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Jobb diótermésre számítanak a termelők, mint tavaly

Jobb diótermésre számítanak a termelők, mint tavaly

Jónak ígérkezik az idei diótermés, sem jég, sem fagy nem tizedelte az ültetvényeket. Tavalyhoz képest kevesebb a diót károsító légy is - írja hétfői számában a Magyar Hírlap.

A cikk felidézi, hogy tavaly voltak olyan dióültetvények az országban, ahol a dióburokfúró légy, illetve a dióburok-gabonalégy a termés ötven, sőt száz százalékát is tönkretette. Gara Miklós, a Boglárkert Kft. ügyvezető igazgatója a lapnak elmondta: idén az időjárás miatt kevesebb a dióburokfúró légy és a gabonalégy is.

Hozzáfűzte: jó termés ígérkezik. Mennyiségben meghaladja a tavalyit, viszont az aszály következtében egyes fajtáknál megállt a dió fejlődése, így több lesz az apró szemű. Az idén várhatóan már szeptember tizedike körül megindulnak a begyűjtési munkálatok. Ha jó a termés, akkor hektáronként két tonnát takarítanak be.

Az elmúlt években csaknem duplájára nőtt a hazai dióültetvények területe, megközelíti a hatezer hektárt. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a héjasdió-export 2015-ben 2,2 ezer tonnát tett ki 1,8 milliárd forint értékben.

Címkék: dió, termés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.