Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. November 28. 13:49, hétfő | Belföld
Forrás: STOP/HavariaPress

Jön a Kopaszkutya Kettő - VIDEÓ

Jön a Kopaszkutya Kettő - VIDEÓ

Szomjas György: Kopaszkutya Kettő című játékdokumentumkoncertfilmjét december 9-től vetítik országosan a mozikban.

A Kopaszkutya Kettő a három főszereplőt, Földes László Hobót, Deák Bill Gyulát és Póka Egont követi, magánéletükbe is bepillantva, időnként fikciós elemeket is felhasználva. Riportokban és sztorizásban idézik meg a harminc évet, ami alatt útjuk hol szétvált, hol újra összekapcsolódott.

Szomjas György 1981-ben, harminc évvel ezelőtt készült kultuszfilmje, a Kopaszkutya egy rockzenekar történetét meséli el, akik azt találják ki, hogy "lemennek kutyába" azaz saját kőbányai környezetük dalait írják meg és játsszák el. Egyfajta "proletrockot" hoznak létre, szembeszállva minden konvencióval, politikai korlátoltsággal, értelmiségi sznobizmussal. A lepusztult külváros zenészeivé válnak. Megírják és előadják a Kőbánya bluest, A Tetovált lányt, a Tortát, a Hosszúlábú asszonyt. A csövesek generációja magára ismert a dalokban és a film végén már sokezres tömeg hallgatta és ünnepelte őket.

Hobó, Deák Bill, Póka Egon, a Kopaszkutya főszereplői ma is színpadon vannak, ami harminc év után nem kis dolog. Dalaik, a film dalai, folklórrá váltak. A közönség ismeri a szövegeket, együtt énekel a színpadon állókkal. Külön érdekesség, hogy a színpad előtt ugráló tinédzserek mellett a közönség felét a 30-40-50 évesek teszik ki, akik évtizedek óta együtt élnek ezekkel a dalokkal. Kőbánya új folklórja megvalósult.

Ez a 30 év egy nagy történet is egyben - a blues, a kutyaság, a proletrock története. A Kopaszkutya Kettő a három főszereplőt követi, magánéletükbe is bepillantva, időnként fikciós elemeket is felhasználva. Riportokban és sztorizásban idézik meg a harminc évet, ami alatt útjuk hol szétvált, hol újra összekapcsolódott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk