Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Augusztus 31. 12:00, szombat | Helyi
Forrás: MTI, fotó: www.metropoleruhr.de

Kevesebb gímszarvast lőnek ki az idén Tolnában

Kevesebb gímszarvast lőnek ki az idén Tolnában

Kevesebb gím- és dámszarvas szerepel az idén a Tolna megyei vadász- és vadgazálkodási társaságok kilövési terveiben, mint 2012-ben.

A gímszarvas szeptember 1-jén kezdődő vadászati szezonja előtt változó minőséget várnak a szakemberek.

A Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának az MTI-hez eljuttatott adatai szerint 2013-ban Tolnában szabad területen a gímszarvasok becsült száma 5312, a dámvadállomány nagyságát 2961-re teszik.
A jóváhagyott vadgazdálkodási tervek alapján 2827 gímszarvast, köztük 786 bikát, valamin 1526 dámot, ebből 324 bikát terveznek lelőni.
Az elejtésre szánt állatok száma alacsonyabb a tavalyinál: a 2012-es kilövési tervekben a megye összes területén 3942 gímszarvas és 2641 dámvad szerepelt.
Az előző évek tapasztalatai alapján a kilövésre szánt gímbikák körülbelül fele szeptemberben, a bőgés után kerül terítékre - mondta az MTI-nek Király István, a Tolna Megyei Vadászkamara titkára.
Hozzátette: jó minőségű trófeákat várnak, bár a három egymást követő, aszályos év az agancsok minőségének nem kedvezett. Az idei szezonra is érvényes, hogy fiatalodik a gímbikaállomány, a vadásztársaságokra nehezedő gazdasági nyomás és vadkár miatt idősebb bikákat a kelleténél nagyobb számban lőnek ki - jegyezte meg.
A Gemenc Zrt. 52 ezer hektáros vadászterületén az árvízmentes időszakokban évente átlagosan 120-130 gímbikát ejtenek el - mondta Sipos Sándor, a zrt. erdőgazdálkodási és műszaki igazgatója. Azt, hogy az idén hány kerül terítékre, az árvíz miatt nehéz megjósolni. A vadak jelentős része ugyanis kiszorult a szomszédos vadászterületekre, így nem lehet megmondani, hogy a bőgés folyamán mennyi tér vissza - tette hozzá.
Az árvíz a trófeák minőségére is hatással van, az árhullám utáni szúnyoginvázió miatt a bikák gyengébb minőségű agancsokat tudtak felrakni.
A megyei kamara titkára szerint a vadásztársaságok jellemzően nem emeltek a vadászati árakon.
A Gemenc Zrt. tarifái három-négy éve nem változtak, és a 30 ezer hektáron vadgazdálkodást folytató, Tamási székhelyű Gyulaj Zrt. is a tavalyi árakat hirdette meg.
A Gemenc Zrt.-nél egy gímbikát 10 kilogrammos trófeával 6950 euróért ejthet el a vendégvadász, a Gyulaj Zrt.-nél, a cég árlistája szerint, ugyanezért egymillió 365 ezer forintot kell fizetni. Az október 1-jétől vadászható dámbika elejtése 4 kilogrammos trófeával ugyanitt 815 ezer forintba kerül.

Címkék: tolna megye, vadászat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!