Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Január 15. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Komoly hibákat talált a Versenyhivatalnál az ÁSZ

Komoly hibákat talált a Versenyhivatalnál az ÁSZ

Komoly hiányosságokat tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2008-2012 közötti működésében – mondta Domokos László, az ÁSZ elnöke kedden, sajtótájékoztatón. Az ÁSZ 2004 után, tíz év elteltével vizsgálta újra a GVH-t. A szabálytalanságok megszüntetésére a GVH-nak 30 nap alatt kell elkészítenie intézkedési tervét.

A GVH ellenőrzése beilleszkedik abba az új stratégiába, melynek célja a felügyeleti feladatot ellátó ellenőrző szervek munkájának vizsgálata. A számvevőszéki vizsgálatok nyomán e szervezetek munkája hatékonyabbá válik – jelentette ki Domokos. A GVH működésének és gazdálkodásának 2008-12 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzésekor egy sor szabálytalanságot állapítottak meg - jelentette ki az ÁSZ elnöke. A vizsgálat során tiszteletben tartották a GVH függetlenségét, és az ellenőrzés csak a működés körülményeire terjedt ki - tette hozzá.

Az ÁSZ vizsgálata megállapította többek között, hogy a GVH nem rendelkezett közép-és hosszútávú célokkal és az ehhez szükséges hivatali stratégiákkal, így az éves szakmai terveiben sem határozták meg minden esetben konkrétan az ellátandó tevékenységeket, illetve nem határozták meg minden esetben az egyes tevékenységek felelőseit - emelte ki Horváthné Herbát h Mária, az ÁSZ felügyeleti vezetője.

Nem tartották be maradéktalanul a versenytörvény meghatározott határidőket, és a belső szabályzatok előírásait. A GVH a vizsgált időszakban 652 versenyfelügyeleti eljárást folytatott le, és ezek csupán 43 százaléka felelt meg a versenytörvényben és a belső szabályzatokban foglaltaknak. A Versenykultúra Központ (VKK) nem gondoskodott a pályáztatási tevékenységének belső szabályzásáról, szakszerűtlenül és átláthatatlan módon adott 572 millió forint támogatást 84 pályázónak, cégeknek és személyeknek a versenykultúra fejlesztésére - sorolta a problémákat a felügyeleti vezető.

Az ÁSZ megállapítása szerint a VKK működtetése keretében, az OECD-vel kötött megállapodás alapján létrehozott Regionális Oktatási Központ szerződéseiben rendkívül aránytalan terhet rótt GVH-ra. A versenyhivatal 691 millió forintot költött az Oktatási Központ fenntartására, amihez az OECD mindössze 24,1 millió forinttal járult hozzá. Az ÁSZ javaslata, hogy az aránytalan finanszírozási szerződést vizsgálják felül és lehetősége esetén újratárgyalással teremtsenek kedvezőbb pozíciót.

Az ellenőrzés eredményeképpen az ÁSZ pozitívan ítélte meg a hivatal rendjének 2010 után történt átszervezését, mely alapján hatékonyabbá és eredményesebbé vált a munka.

A hibák kijavítása érdekében a GVH-nak 30 napos határidővel intézkedési tervet kell készítenie. 'A vizsgálattal hatékonyan tudjuk érvényesíteni a közpénzügyi minőséget a Versenyhivatal működésében is' - hangsúlyozta Domokos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.