Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Augusztus 31. 15:27, péntek | Helyi
Forrás: Bodó Imre

Középkori templom alapjainak ásatása Lápafőn

Középkori templom alapjainak ásatása Lápafőn

Ismert tény, hogy a lápafői temető középkori templom alapjait takarja.

Ismert tény, hogy a lápafői temető középkori templom alapjait takarja. Dr. K. Németh András, a simontornyai Vármúzeum igazgatója már többször is megfordult a településen, amikor A középkori Tolna megye templomai c. könyvéhez adatokat gyűjtött, de a temetőben nyugvó Bajó Sándor volt református lelkész, 48-as szabadságharcos sírját is kereste.

A kilenc napig tartó feltárási munkában részt vett Takács Melinda régész és édesapja, Takács Zsolt polgármester és családja, illetve a helyi önkormányzat és önkéntesek is segítették a szakemberek munkáját.

Bodó Imre dombóvári helytörténész két alkalommal is meglátogatta a feltárást végzőket. Ő ugyanis 2011-ben elkezdte írni a község monográfiáját és mint mondta, ez az ásatás és annak következtetései nagyban hozzájárulnak majd a hajdani település történetének hiteles megírásához. Mint azt megtudta a templom mintegy 15x 6,5 m-es méretével a középkor egyik legnagyobb környékbéli temploma lehetett. Ez azt mutatja, hogy Lápafő a környék népes települése volt. Talán a község neve is erre utal.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.