Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Szeptember 15. 21:47, szombat | Helyi
Forrás: Dr. Kriston Vízi József

Lecsóról volt szó ugyan, de itt ezúttal sem beszélt senki „zöldségeket”!

Lecsóról volt szó ugyan, de itt ezúttal sem  beszélt  senki „zöldségeket”!

A néhai Dr. Bodó János és Dr. Magda Tamás által 2009 telén életre hívott Hotel Dombóvár Baráti Asztaltársaság szeptember 12-én tartotta szokásos havi összejövetelét.

Az ősz-kezdő találkozó középpontjában az egyik „igazán magyaros"-nak tartott (valójában a délvidékről származó, 19. század közepétől meghonosodott), elsősorban zöldségekre alapozó egytál étel állott. Ennek gasztro- és művelődéstörténeti laudációját stílszerűen Dr. Lehoczky „Lecsó" Béla tartotta.

„Ahány ház, annyi lecsó - avagy: mutasd meg lecsód, megmondom, ki vagy..." - ilyen és hasonló (nem konyhai falvédőről való, bevált) mondások valóságtartalma sejlett fel. A ki-ki alapon hozott, s a társnőkkel és urakkal megosztott receptek nem a világhálóról, hanem a nyári kerti partik vagy a téli speiz rejtekéből előkerülő variációkat mutatta fel. Nem különben a Bank István és csapata által szervírozott, de főként a Foki József konyha-bűvész által kreált négy féle (natúr csípős, hétköznapi de garnírunggal, lecsós szelet, valamint virslikarikás csoda) finomság szerepelt az önkiszolgálós melegítő asztalon. „Ennél az asztalnál mindig béke és megértés van!..."- szólt beköszöntőjében id. Gerber István asztalfő, aki beszámolt arról is, hogy jó néhányan a mostani találkozót megelőzően felkeresték a szemközti Helytörténeti Múzeum magyar gyártású óra, valamint a dombóvári sportélet 85 éves múltját megidéző tárlatokat is.

A baráti est ételeinek alapanyaga sem származik távolabbról, mint néhány utca. Ugyanis a helyi Start munka-program keretében a Város- és Lakásgazdálkodási Nonprofit Kht. által mentorált tüskei, már nagyobb kerti művelésből származó zöldségek és más termelvények közvetlen felvásárlásában és kedvező árú forgalmazásában partner Dombó-Coop Zrt. nyújtotta alapanyagot kóstolhattunk. Az aszályos évben is biztató és számos tanulsággal, újabb ötlettel szolgáló helyi termelési programról Vida Tamás és Bodó János Attila számoltak be. Mindennek további társadalmi hasznáról is hírt kaphattunk: a dolgozók és családjaik első között juthatnak természetbeni egységcsomaghoz, valamint a Napsugár Áruházban forgalmazott termények bevételének egy részéből a dombóvári Szivárvány Óvoda Játékvár Alapítványának egészséges étkeztetést népszerűsítő programjához jut támogatás.
Egyszóval: lecsóról volt szó ugyan, de itt ezúttal sem beszélt senki „zöldségeket"!...

- szöveg és képek: kristonvízi -

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!