Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Június 04. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Magyarország a felminősítés kapujában

Magyarország a felminősítés kapujában

Egyre többször kerül terítékre Magyarország adósbesorolásának javítása. Sokak szerint, ha Portugália megérett rá, akkor Magyarország is. Ha pusztán a makrogazdasági előrejelzéseket nézzük, akkor a kilátások javításáról nem kell vitázni.

A hitelminősítők azonban többször megégették magukat az elmúlt években, ezért fokozott óvatossággal szemlélik az eseményeket. Jelenleg a kiszámítható gazdaságpolitikát, a csökkenő államadósságot és az adósságszerkezet milyenségét tekintik elsődlegesnek, ezért véleményünk szerint leghamarabb 2015 eleje-közepe lehet a reális céldátum a felminősítésre. A felminősítés vélhetően már a fundamentális javulás után következne be, ezért az akkori szintekről tartós forinterősödést nem okozna egy ilyen lépés - mondják az Equilor elemzői.

Az elemzők nem lennének meglepve, ha nyár végéig kiigazító megszorító csomaggal rukkolna elő a kormány, aminek köszönhetően sikerülne 2,9 százalékra szorítani a mutató értékét. Ugyanis a rekord alacsony infláció az adóbevételekben okozhat elmaradást, míg a dohány-és alkoholtermékek piacának zsugoródása az ÁFA bevételeket csökkentheti, a tartalék szintjéről már nem is beszélve; tavalyi 600 milliárd helyett 200 milliárd forint lett betervezve.

Az MNB-alapkamat kapcsán 2,0-2,5 százalék közötti kamatmélypontra számít az Equilor, a jegybank vélhetően kitart a mérsékelt ütemű kamatvágások mellett. Ebben változást a globális hangulat hirtelen és markáns romlása okozhat. A forint tekintetében arra számítanak, hogy az euróval szemben tartósan a 300-as szintek körül ingadozik majd. A devizahiteles mentőcsomag adott esetben a családi csődvédelemmel is kiegészülhet, az ősz folyamán ez a forintra nézve jelent kockázatot. A 315-ös szint felett a kormányzati kommunikációban ismét változás állhat be az infláció elleni küzdelem miatt.

A hazai részvénypiacon a globális piaci mozgások és a választások tükrében a blue chip-ek közül egyedül a MOL-ban látunk fantáziát. Bár az INA-körüli viszontagságok nyomot hagytak a kurzuson, idén vélhetően eldől a 'vele vagy nélküle” kérdés, ami további akvizícióknak biztosíthat teret. Az OTP esetében a devizahiteles mentőcsomag és a bankszektort érintő intézkedések jelentenek hátrányt, míg a Magyar Telekom esetében az osztalékfizetés hiánya tette sebezhetővé a kurzust. A Richter esetében a cariprazine-nal kapcsolatos vizsgálatok elhúzódása miatt váltunk óvatossá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során