Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Január 24. 13:57, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Magyarország felvételét kéri a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség tagjai közé

Magyarország felvételét kéri a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség tagjai közé

Magyarország csatlakozni szándékozó, megfigyelő státusú meghívottként vett részt a megújuló energia nemzetközi érdekérvényesítő szervezete, az IRENA (Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség) éves közgyűlésén az Egyesült Arab Emirátusok (EAE) fővárosában, Abu Dhabiban - tájékoztatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken az MTI-t.

A tárca közleménye szerint az IRENA célja a tudásmegosztás mellett a beruházások, a legújabb technológiák és innovációk áramlásának elősegítése. A szervezet 124 tagországa mellé több mint 40 ország csatlakozása van folyamatban.
A Magyarországot képviselő Hizó Ferenc klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár tájékoztatta Magyarország IRENA-hoz való csatlakozási szándékáról Sultan Ahmed Al Jaber államminisztert és Fred Moavenzadeh-t, a Masdar Intézet elnökét. Az államminiszter üdvözölte Magyarország csatlakozási szándékát és felajánlotta, hogy tíz kiemelkedően tehetséges magyar diák teljes körű ösztöndíjasként vehessen részt mesterképzésen a Masdar Institute of Science and Technology-nál - tájékoztatott a tárca.
A január 18-19-én megtartott közgyűlésen bemutatták a REMAP 2030 című tervet, amely szerint a következő 16 évben megduplázódhat a megújuló energiaforrások részaránya a világ energiatermelésében. Ezzel együtt tovább nőhet az ágazatban foglalkoztatottak száma, ami jelenleg 5,7 millió. Adnan K. Zamin, az IRENA főigazgatója szerint a mostanihoz hasonló horderejű átalakulásra még nem volt példa a globális energiarendszerben - közölte az NFM.
A helyettes államtitkár Abdullah bin Zayed Al Nahyan sejkkel, az Egyesült Arab Emirátusok külügyminiszterével és Thani Al-Zeyoudi nagykövettel, az EAE külügyminisztériuma energiáért és klímaváltozásért felelős igazgatójával is megbeszélést folytatott. Az egyeztetésen a két ország képviselői kölcsönösen biztosították egymást a technológiai- és tudástranszfer, valamint a zöldgazdasági beruházások területén való együttműködésről.
Az IRENA közgyűléséhez előadásokkal, kiállításokkal, panelbeszélgetésekkel kapcsolódott a Közel-Kelet legnagyobb fenntartható fejlődési témájú programja, az Abu Dhabi-i Fenntarthatósági Hét. Az eseménysor keretében a helyettes államtitkár miniszteri kerekasztal-megbeszélésen vett részt, egyeztetett a megújulóenergia-beruházások és a nemzetközi geotermikus fejlesztések tapasztalatairól - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során