Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Április 12. 19:32, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Mesterházy: radikális változásokra van szükség az MSZP-ben

Mesterházy: radikális változásokra van szükség az MSZP-ben

Alapvető változásokra van szükség az MSZP-ben - így foglalhatók össze a szocialista választmány szombati zárt ülésén elhangzottak Mesterházy Attila pártelnök és Botka László választmányi elnök beszámolója alapján. Az MSZP az önkormányzati választás után tart tisztújítást.

A két politikus azután tájékoztatta a sajtót, hogy az MSZP választmánya a választási vereség okait elemezte.
Mesterházy Attila több mint húsz pontban foglalta össze a hibákat, hiányosságokat, és jelezte, legtöbbjüket saját magának is felrója.
Kiemelte, hogy nem voltak jelen eléggé a kistelepüléseken, lemaradtak a szervezetépítésben, hiányoztak "a mozgalmi akciók", civil kapcsolataik nem voltak kellően erősek, mint ahogyan voltak kampánytechnikai, ütemezésbeli, logisztikai problémák is.
Kritika volt a választmányi ülésen, hogy túl későn jött létre a baloldali szövetség, kevés volt a felkészülési idő az egységes kampányirányításra, inkább csak koordináció volt, igaz, az jól működött. Ha egy évvel korábban jön létre az összefogás, mélyebb tartalmat is lehetett volna adni neki - vélekedett. Az is elhangzott bírálatként, hogy a konkrét választási ígéreteket túl későn fogalmazták meg.
Mesterházy Attila elmondta, sokan említették nehézségként "a médiafelület hiányát". Szerinte az aktivisták ajtótól ajtóig folytatott kampánya hatékony volt ugyan, de nem tudta ellensúlyozni a Fidesz médiafölényét.
Hibaként említette, hogy programjuk - bár valós problémákra adott választ - túlzottan pragmatikus volt, érzelmi azonosulásra nem adott lehetőséget. Emellett egyes társadalmi folyamatokat is félreértelmeztek vagy nem értettek meg. Probléma volt az is - folytatta -, hogy mivel többkulcsos adórendszert szorgalmaztak, elvesztették szimpatizánsaik közül az egykulcsos adózás nyerteseit, noha ők aktívak politikailag.
Azt is megemlítette, hogy nem találtak ellenszert a Fidesz rezsicsökkentési kampányával szemben. Hozzátette: saját javaslatuk jó, de túl bonyolult volt.
Emellett - sorolta - nem mindenki hitte el, hogy amit ígérnek, meg tudják és meg akarják valósítani. A pártelnök szerint a kampány alatt "burokban éltek": ő maga és jelöltjeik is döntően saját szavazóikkal találkoztak, a bizonytalanokhoz nem jutottak el.
Hibaként értékelte a választmány a Jobbik "szabadon hagyását", azt, hogy megpróbálták karanténba zárni, nem vállalták a vitát, a konfrontációt. Így - folytatta - a szegényekhez a Jobbik ért el pozitívnak tűnő üzeneteivel, miközben azok többnyire szociális demagógiából építkeztek.
Az MSZP elnöke elmondta, a kisebb településeken az is befolyásolta támogatottságukat, hogy nem megfelelő hangsúllyal foglalkoztak a "cigánykérdéssel" és a közbiztonsággal. Az ezzel kapcsolatos kérdésre elmondta: nincsenek könnyű helyzetben, mert a Jobbik "nem lakossági fórumokon, nem országos keretek között hirdetett elfogadhatatlan megoldásokat, hanem ajtóról ajtóra járva", miközben a baloldal oktatás-, foglalkoztatás- és szociálpolitikai javaslatai sokkal nehezebben jutnak el a választókhoz.
A választmányi tagok szerint a Simon-ügy is sok szavazatot vett el, azzal "a 2010-es korrupciós stigmát vissza tudták vetíteni árnyékként" az MSZP-re.
A pártelnök szerint mindebből az következik: alapvető, radikális változásokra van szükség. A politikai tartalom újragondolását azonnal elkezdik - mondta, fontosnak nevezve a pártstruktúra átalakítását, a szervezetépítést a kistelepüléseken, valamint azt, hogy a választókerületi beosztáshoz igazítsák a pártszervezetet.
Feladatként jelölte meg a nyitást a civil közösségek, az érdekképviseletek és szakmai műhelyek felé, továbbá, hogy "alternatív nyilvánosságot" kell teremteniük.
Botka László beszámolója alapján a választmány kritikus, önkritikus és konstruktív vitát folytatott. Megállapították, hogy amíg a Fidesz 600 ezer szavazót vesztett 2010 óta, a baloldal csak 200 ezerrel növelte táborát.
Tartalmi, politikai és szervezeti változásokra is szükség van, hogy a szocialista párt hatékonyabban képviselje a baloldali és demokratikus értékeket, és vonzóbb legyen azoknak, akik már kiábrándultak a kormánypártból vagy csak ezután fognak - fűzte hozzá.
Szeged polgármestere elmondta: úgy készülnek, hogy október 5-én lesz az önkormányzati választás, az MSZP-ben ezután kezdődhet meg a felmenő rendszerű tisztújítás, vagyis november végén, december elején tarthatnak kongresszust.
Ezzel ellentétes - a tisztújítás előrehozására irányuló - javaslat nem hangzott el - mondta.
Kitért arra is, hogy a következő választmányi ülést május 31-én, az EP-választás után rendezik, ekkor részletesebben, választókerületi szintre lebontva elemzik az országgyűlési választás eredményét.
Kérdésre Mesterházy Attila elmondta, még vizsgálják, hogy van-e értelme és alapja a választási eredmény ellen fellebbezni egyes választókerületekben.
A pártelnök szintén kérdésre megerősítette, újra indul az MSZP elnöki posztjáért, míg Botka László erre úgy felelt: a választmányban nem foglalkoztak személyi kérdésekkel.
Az MSZP elnöke arról is beszélt, hogy országos szintű megállapodás helyett helyi egyezségekre van szükség az önkormányzati választás előtt a demokratikus ellenzéki oldalon.
Közölte: felhatalmazást adnak a helyi szervezeteknek, hogy eldöntsék, kikkel működnek együtt a helyhatósági választáson. Szerinte ez lehetőséget teremt arra, hogy a parlamenti választáson megvalósuló összefogásnál szélesebb - civil szervezetekkel és akár más pártokkal is kiegészülő - együttműködések jöjjenek létre helyi szinten.
Az MTI kérdésére elmondta, csak a főpolgármester-jelölti pozíció és a fővárosi közgyűlési választás esetében tart szükségesnek országos szintű egyeztetést, azok kiemelt jelentősége miatt. Ez a május 25-i európai parlamenti választás után történhet meg.

Címkék: OGY2014-MSZP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során