Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Október 05. 14:41, szerda | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Miért hagyják el hitüket a fiatalok?

Miért hagyják el hitüket a fiatalok?

Ötből három fiatal 15 éves kora után elhagyja egyházközségét. Friss felmérés szerint az okok között a keresztény egyházak egyes tanításainak elavultsága, és a modern kori igényekre történő reflektálás hiánya szerepel.

A Christian Today cikke szerint a szakértők úgy becsülik, ötből három keresztény neveltetésben részesülő gyermek 15 éves kora után eltávolodik egyházközségétől és hitétől. A Barna Group tinédzserek és szüleik, fiatal felnőttek, idősebb és fiatalabb lelki pásztorok körében készült felmérése szerint ez a változás legalább hat, jól meghatározható okra vezethető vissza.

Először is, a vizsgálat tanúsága szerint sokan túlgondoskodónak érzik az egyházat. A 18-29 évesek negyede úgy érzi, az egyház mindent démonizál, ami a hitgyakorlás keretein túlmutat. Negyedük szerint az egyház nem veszi tudomásul a való világ problémáit, míg 18 százaléknak nem tetszik, hogy a hitközség sokszor elutasító a modern filmekkel, zenékkel és videójátékokkal szemben. Másodszor, sok fiatal érzi felszínesnek a kereszténységet: mintegy harmaduk egyenesen unalmasnak minősítette, míg 20 százalékuk úgy vélte, vallási tapasztalataik során soha nem érzékelték Isten jelenlétét.

Harmadik okként az egyház és a tudomány szembenállását fogalmazták meg a kutatók: a megkérdezettek harmada szerint az egyház túl magabiztos a tanításai helyességét illetően, negyedük úgy vélekedett, a kereszténység túl tudományellenes.

Negyedszerre az egyház szexualitásra vonatkozó állásfoglalását emelték ki, amely szerint a kereszténység túl elítélő a testi kapcsolatokat illetően. Ötből három megkérdezett szerint az egyház születésszabályozással kapcsolatos véleménye idejétmúlt, 17 százalékukat pedig zavarja, hogy hite szerint bűnösnek kellene éreznie magát szexuális tapasztalatai miatt.

Ötödik indokként a válaszadók azon véleményét emelték ki, amely szerint a kereszténység hitbéli kizárólagosságra törekszik. 29 százalék érzi úgy, hogy választania kellene barátai és hite között, lévén egyházuk nehezen tűr más vallási meggyőződéseket.

Végül, utolsó okként határozták meg azt az érvet, amely szerint a fiatalok úgy érzik, az egyház elutasító azokkal szemben, akik kételkednek. A válaszadók negyede mondta, hogy intellektuális kételyei vannak bizonyos tanításokat illetően, míg harmada azt közölte, hitközségén belül jobb, ha nem firtat bizonyos kérdéseket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni