Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Április 14. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Napi ötven beteg lenne ideális a háziorvosok számára

Napi ötven beteg lenne ideális a háziorvosok számára

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége (FAKOOSZ) azt javasolja, hogy a háziorvosok lehetőség szerint naponta legfeljebb ötven beteget lássanak el. Fekete Imre, a FAKOOSZ alelnöke a szövetség balatonfüredi XXIII. országos gyűlésén tartott szombati sajtótájékoztatóján azt mondta: jelenleg akár napi 70-80 beteg is megfordul a háziorvosi rendelőkben.

Ahhoz, hogy az orvosok több időt fordíthassanak egy-egy betegre, és így emelkedjen az ellátás színvonala, azt javasolják, hogy az előjegyzett, valamint előjegyzés nélkül érkező betegek száma összesen ne haladja meg a napi ötvenet.

Hozzátette: ezt és több, az alapellátás átalakítására tett javaslatot még megvitatják a szövetség tagjaival, azután terjesztik az egészségügyi kormányzat elé.

Tájékoztatása szerint a szövetség megvitatja azt az elképzelést is, hogy az ingyenes ellátást a biztosított negyedévente legfeljebb ötször vehesse igénybe. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a krónikus betegek három hónapra elegendő gyógyszerrel elláthatók, így az ő esetükben is elég lehet, ha az orvosi kontrollal egybekötött gyógyszeríráson kívül négyszer keresi fel a beteg az orvosát.

Az alelnök kitért arra is, hogy a gyűlésen értékelték, hogy az elmúlt négy évben a szövetség javaslatai közül hány teljesült.

Azt mondta: nem emelkedett jelentősen az egy főre jutó egészségügyi kiadás összege, az alapellátás nem kapta meg az azonnali, 40 százalékos emelést, csak 26 százalékot, ugyanakkor a háziorvosok eszköztámogatása megvalósult.

Hangsúlyozta, hogy továbbra is csaknem 180 háziorvosi praxis betöltetlen, és mindeddig sikertelenül kérték, hogy a háziorvosoknak ne kelljen iparűzési adót fizetniük.

A pénteken kezdődött gyűlés szombaton szakmai továbbképzést kínált, egészségpolitikai fórumot tartottak, vasárnap a tanácskozás szakmai előadásokkal folytatódik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során