Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. Április 25. 13:00, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Nem jogerős életfogytiglan, fegyház a fegyveres rablóknak

Nem jogerős életfogytiglan, fegyház a fegyveres rablóknak

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélt nem jogerősen a törvényszék egy 2010. decemberi dombóvári fegyveres rablás négy vádlottja közül kettőt, a másik kettőt kilenc, illetve tíz év fegyházbüntetéssel sújtotta.

A törvényszék első fokon a harmad-, illetve a negyedrendű vádlottat - Kalányos Bélát és Korsós Istvánt - rablás, személyi szabadság megsértése és életveszélyt okozó testi sértés miatt mondta ki bűnösnek, és az életfogytiglani fegyház mellett tíz évre eltiltotta őket a közügyek gyakorlásától. Erről a Szekszárdi Törvényszék büntető kollégiumának elnöke, Hauszmann-né Szőke Rita tájékoztatta az MTI-t.

Kolompár Attila elsőrendű vádlottat felbujtóként elkövetett rablás miatt tíz, Bogdán János másodrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett rablás miatt kilenc évi fegyházbüntetésre ítélték.

A tényállás szerint a négy férfi 2010. december 22-én otthonában rabolt ki egy dombóvári vállalkozót. A rablás közben hazaérkező sértett a garázsban találkozott az arcát eltakaró harmadrendű vádlottal, aki egy feszítővassal fejen ütötte őt, másik két ütést a vállalkozó kivédte. Ezután a harmad- és a negyedrendű vádlott a vállalkozót az irodájába vitte, megkötözték, majd műszaki cikkeket, használati tárgyakat és némi készpénzt vittek el tőle 139.500 forint értékben. A bűncselekményt az elsőrendű vádlott tervelte ki, a másodrendű vádlott a rablás alatt figyelte a környéket.

A támadók a közelben várakozó két társukkal megpróbáltak elmenekülni, a rendőrség azonban - korábbi erőszakos bűncselekmények miatt - figyelő szolgálatot szervezett, és a Terrorelhárítási Központ, illetve a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei gépkocsijukban elfogták őket.

Hauszmann-né Szőke Rita ismertetése szerint a törvényszék az életfogytig tartó büntetés kiszabásánál a 2010 júliusában életbe lépett, „három csapásként” ismert rendelkezést alkalmazta. Eszerint ha a vádlott halmazatban három erőszakos bűncselekményt követ el, akkor a büntetési tétel a kétszeresére emelkedik. Amennyiben ez meghaladja a húsz évet, akkor életfogytiglani szabadságvesztést kell kiszabni. A törvényszék ítélete szerint Kalányos Béla és Korsós István 20 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra.

Az ítélet ellen a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek, az ügyész három nap gondolkodási időt kért.

Képünk illusztráció.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.