Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2021. Július 24. 08:46, szombat | Külföld
Forrás: Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: - illusztráció: mti

Oltásért szabadnap jár Romániában

Oltásért szabadnap jár Romániában

Klaus Iohannis román államfő kihirdette pénteken azt a törvényt, amely szabadnapot biztosít mindazoknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen.

A szabadnapot az oltási igazolásra alapozva lehet igényelni, a vakcina valamennyi dózisának beadatásakor. A munkavállalók - az állami és versenyszférában egyaránt - egy-egy fizetett szabadnapra jogosultak a rendes éves pihenőszabadságon felül. A diákok, egyetemi hallgatók egy-egy nap felmentést kapnak az óralátogatás, a katonák pedig a szolgálatteljesítés alól. A kiskorú diák (vagy a 26 év alatti fogyatékkal élő fiatal) beoltásakor a szülők egyike vagy a gyám (gondozó) is fizetett szabadnapra jogosult.

A törvénnyel a Romániában lelassult oltáskampánynak akarnak lendületet adni. A 19,3 milliós országban eddig mindössze 4,9 millió ember - a beoltható lakosság 29 százaléka - kapott legalább egy adag vakcinát. Ezzel az átoltottsági aránnyal Románia csak Bulgáriát előzi meg az Európai Unióban.

A kormány az oltási szabadnapok mellett más ösztönzők bevezetését is mérlegeli. Dan Barna miniszterelnök-helyettes pénteken elmondta: pozitív ösztönzésről is tárgyaltak a koalícióban, de arról is, hogy bizonyos nem alapvető szolgáltatásokat kössenek a védettségi igazolvány felmutatásához. Egyelőre javaslatként fogalmazódott meg, hogy az oltásra jelentkező falusiak kapjanak olyan sorsjegyet, amellyel mezőgazdasági gépeket lehet nyerni. Az is felmerült azonban, kössék oltottsági igazolvány felmutatásához a plázák hétvégi látogatását.

"Ha nem sikerül növelni az oltottsági arányt, mindannyian bajba kerülhetünk" - magyarázta Dan Barna, aki miniszterelnök-helyetteskét az egészségügyi tárcát is felügyeli.

Romániában a múlt héttől ismét növekedni kezdett a napi új fertőzések száma. Ez a szám ezen a héten szerdán és pénteken is meghaladta a százat.

A járvány kezdete óta 1 082 057 személynél mutatták ki a vírust, közülük 34 266-an meghaltak a fertőzés következtében. A hét első öt napján 11 személy halálát okozta a járvány. Jelenleg 277 személyt kezelnek kórházban a fertőzés következtében, hússzal többet, mint egy héttel ezelőtt. Közülük 38-an szorulnak intenzív terápiás ellátásra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.