Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Október 20. 08:00, vasárnap | Helyi

„OperaKalandunk”

„OperaKalandunk”

A Dombóvári Belvárosi Általános Iskola 72 tanulója részt vett a Magyar Állami Operaház OperaKaland című programjában.

A program célja:
• a nemzet kincseinek megismertetésével a nemzet egységének megélése
• a kulturális kínálatnak a köznevelési rendszer általi befogadhatóvá tétele
• a kulturális alapellátás modelljének kidolgozása
• valamint az opera és a közgyűjtemény-pedagógia műfajának diákokkal és pedagógusokkal történő megismertetése

Az OperaKaland az opera műfajának diákok körében történő népszerűsítése érdekében 2013 májusában indult. Egy évvel később fővárosi közgyűjtemények is csatlakoztak a programhoz, s ezzel az OperaKaland valódi KultúrKalanddá bővült. 2014 májusában az Erkel Programiroda kezdeményezésére az OperaKaland résztvevői előtt megnyíltak egyes múzeumok, könyvtárak és a Levéltár kapui is. A 2014. őszi KultúrKalandon, vagyis közgyűjtemény-pedagógiai foglalkozásokon mintegy 3000 diák vett részt.

Október 15-én a Dombóvári Belvárosi Általános Iskola 72 tanulója 5 kísérőtanárral Budapestre utazott; s délelőtt a Nemzeti Múzeumban a Hadba hívó - reformkor és forradalom, A koronázási palást, valamint a Seuso-kincsek című kiállításokat tekintették meg, és a Ráth György-villa Iparművészeti Múzeumban Mutasd az otthonod, megmondom ki vagy! lakberendezés a századfordulón című kiállításra vezette be a múzeumpedagógus játékosan a fiatalokat.
Ezek után városnéző kiránduláson vettek részt: sétáltak a Duna-parton, hajóztak a Dunán, sétáltak a Kossuth téren, ahol megcsodálták az Országházat, és felfedezték a tér sokszínűségét, szépségét. Metrózva, villamosozva ismerkedtek a fővárossal. A nap tetőpontját, koronáját az Erkel Színházban Erkel Ferenc nemzeti operája, a Hunyadi László jelentette.
A tanulók már hetekkel előtte készültek énekórákon az operalátogatásra. A felkészülést kiegészítette, segítette Csonka Zsuzsanna operaénekesnő, az Opera Nagykövetének 2 órában megtartott felkészítő előadása október 10-én még a színházlátogatás előtt.
Fergeteges hangulat uralkodott az Erkel Színházban, a kiváló szereposztás lenyűgözte a fiatal közönséget, s vastapssal és füttyel jutalmazták egy-egy művész áriáját.
Az előadás utáni beszélgetések biztosítottak minket, tanárokat arról, hogy a tanítványaink operát kedvelő, műértő közönséggé válnak, tehát a kirándulás, a program elérte a célját. Fantasztikus élmény volt.

Nyári Éva

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.