Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 13. 12:49, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Pusztulnak a fenyvesek a Mátrában

Pusztulnak a fenyvesek a Mátrában

Több ezer hektárnyi területen pusztulnak az erdei és fekete fenyők a Mátrában - tájékoztatta pénteken az MTI-t az Egererdő Zrt. mátrafüredi erdészetének vezetője. A kipusztult erdőfoltok pótlása hektáronként több millió forint kiadást jelent a területet kezelő erdészeti társaságnak - tette hozzá.

A tél vége óta egyre gyorsuló folyamat a fenyők pusztulása, ami az Erdészeti Kutató Intézet vizsgálatai szerint a hosszabb ideje tartó csapadékszegény időjárásnak, illetve a februári fagyoknak a következménye. A növényeket még egy úgynevezett endofil gomba is megtámadta, amely csak akkor aktivizálódik, ha a növény legyengül.
Ebben a helyzetben minél hamarabb el kell távolítani a beteg fákat a még egészségesek közeléből, ami viszont még így is évekig tartó folyamat lehet.
A folyamat hosszú távon oda vezet, hogy eltűnnek a betelepített fenyvesek a hegységből - közölte Dudás Béla.
A valódi kárértéket a kopárrá vált területek erdősítésének költségei jelentik. Ugyanakkor a kivágott fa értékesítéséből várhatóan fedezhetőek a kitermelés költségei - mondta az erdészetvezető.
A fenyőféléket egyébként a Trianoni döntést követően kezdték el betelepíteni a Mátrába. Az ország ugyanis elveszítette fenyveseit, miközben a faanyagra szüksége volt a gazdaságnak - mondta Dudás Béla.

Címkék: Környezet-erdő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során