Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Augusztus 09. 08:33, péntek | Helyi
Forrás: infodombóvár.hu

Reménység - az elfogadásért

Reménység - az elfogadásért

Interjú Rieger Erikával, a Reménység Napközi Otthon és Fejlesztő Iskola vezetőjével

„Mindaz, amit teszünk csak csepp a tengerben. De a tenger is kisebb lenne a nélkül a csepp nélkül. A csoda nem az, hogy végezzük a munkánkat, hanem hogy ez boldogít minket.” (Teréz anya)

– Miért ezt a szakmát választottad, és hogyan/mikor kerültél a Reménység Napközi Otthonba?
– Szüleim gyógypedagógusok, így gyermekkorom óta olyan közegben, szellemben éltem, nevelkedtem, ahol a sérült gyermek, fiatal közelsége természetes. Édesapám egy olyan haladó szellemű iskolát vezetett, ahol értelmileg akadályozott gyermekek éltek, tanultak.
Számomra ez az út volt kijelölve. Nagy öröm, hogy a tőlük kapott értékeket tovább vihettem, mert 2001 márciusában kaptam egy felkérést, mely szerint az önkormányzat kötelező feladatainak ellátására fogyatékossággal élő gyermekek, fiatalok és felnőttek nappali ellátását kellene megszervezni Dombóvár és a hozzá tartozó települések számára. Az Arany János téri épület, melyben 2001 augusztusában elkezdtük a munkát, 18 fő fogadására volt alkalmas. Közel egy év múlva már a bővítésen gondolkoztunk, mert a férőhelyeink száma kevés volt.
Mindez annak köszönhető, hogy komplex rehabilitációt biztosítottunk már a kezdetektől, ami túlmutat a nappali intézmények szakmai előírásain.
Így a nappali ellátás keretein belül a gyermekek korai fejlesztését és gondozását, a fejlesztő felkészítését is vállaltuk, mely azt jelentette, hogy a szülőknek nem kellett Pécsre, Kaposvárra, Szekszárdra hordani fejlesztésre a kicsiket, hanem helyben biztosítottuk azokat a terápiákat, melyeket az egyre bővülő szakmai team meg tudott oldani. A fiatalok a számos képzés megszerzése közben már 2002 februárjától foglalkoztatási jogviszonyba kerültek attól függően, hogy az állapotuk mit engedett.
2006-ban már közel 50 fővel költöztünk a Kinizsi utcába, ahol jelenleg 80 felnőtt és 40 gyermek ellátását biztosítjuk. 2011 szeptemberétől kibővült az ellátásunk: logopédia és gyógytestnevelés szakszolgálati feladatot látunk el.

– Hogyan épül fel egy napod, milyen tevékenységeket végzel, miből áll a munkád?
– A napi munkám rendkívül változatos, szerteágazó. 12 év után is szívesen, nagy örömmel végzem, boldoggá tesz. A munkatársaim rendkívüli emberek, akik értik, és nagy odaadással végzik munkájukat. A ránk bízott gyermekek és fiatalok között jó lenni: feltölt, erőt ad a továbblépéshez. Szeretem a kihívásokat, az új feladatokat, melyek mindig adódnak.

– Kikkel dolgozol, milyen fiatalok vagy felnőttek járnak hozzátok, mi az, amit nyújtani tudtok nekik?
– Az intézmény színes úgy a munkatársakat, mint a fiatalokat szemlélve. A terapeuták: gyógypedagógusok, logopédusok, tanítók, gyógy­test­nevelők, gyógytornász, zeneterapeuta. Mellettük szociális gondozók, foglalkoztatás-segítők dolgoznak. A gyermekek és fiatalok speciális szükségletei is változatosak, mely komoly szakmai kihívás. A legfontosabb, hogy olyan légkört, feltételeket biztosítsunk számukra, melyben mindig benne van a fejlődés lehetősége: nyugodt, kiegyensúlyozott, kiszámítható pillanatokat, feladatokat, melyeknek a célja: önmagunk és a másik ember feltétel nélküli elfogadása, tisztelete, megbecsülése.

– A honlapon bemutatkozásodban ezt írtad: „Szeretnék még többet adni, de sokszor nagy akadályokba ütközöm.” Mik ezek az akadályok?
– Az akadály legtöbbször a pénz, melyből mindig kevés van, de a 12 év alatt mindig sikerült megoldani azt, amire nagyon vágytunk: szépen felújított épület, új fejlesztő eszközök és berendezések, kirándulások, táborozások. Ezt köszönhetjük a lelkiismeretes és magas szintű munkának, úgy a munkatársak, mint a fiatalok részéről.

Várjuk azokat a gyermekeket, fiatalokat és felnőtteket, akik bármely fogyatékossággal élnek, és részesei szeretnének lenni a „Reménység” közösségének. Érdeklődni lehet naponta reggel 7-15 óráig személyesen vagy telefonon a 06‑74/565‑539-es számon. tcs

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.