Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. December 09. 15:41, szombat | Sport
Forrás: MTI

Schmidt Ádám: tíz százalékkal emelkedik az olimpiai és paralimpiai jutalom

Schmidt Ádám: tíz százalékkal emelkedik az olimpiai és paralimpiai jutalom

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a Magyar Olimpiai Bizottság szombati közgyűlésén bejelentette, hogy megemelik az olimpiai és paralimpiai jutalmakat a jövő évi párizsi játékokra.

"A sportért felelős államtitkárság javasolta a kormány felé, hogy az olimpiai jutalom összege tíz százalékkal emelkedjen a tokióihoz képest, és nagy örömmel jelenthetem be, hogy a kormány támogatja a javaslatot, így a sportolóink tízszázalékos emelésre számíthatnak a párizsi olimpiát és paralimpiát illetően" - hangsúlyozta köszöntőjében Schmidt Ádám a Vigadóban rendezett közgyűlésen.

Beszédében kitért arra, hogy az idei a világbajnokságok éve volt rendezés és a versenyzők szempontjából is. A világbajnoki címeket szerző sportolóknak, csapatoknak gratulált, egyúttal megerősítette, hogy a nehéz gazdasági helyzet közepette is sikerült emelni az olimpiai és paralimpiai felkészülésre fordítható támogatásokat.

A közgyűlésen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) novemberi, mumbai kongresszusán állandó taggá választott Fürjes Balázs külön gratulált a Magyar Birkózó Szövetségnek ahhoz, hogy közbenjárására Losonczi Dávid megkapta világbajnoki aranyérmét, melytől a szeptemberi világbajnokságon egy bírói hiba fosztotta meg.

A köszöntőket követően Gyulay Zsolt, a MOB elnöke tartott beszámolót a legutóbbi, májusi közgyűlés óta eltelt időszakról, azzal kezdve, hogy három fővel bővült a bizottság, melynek így már 124 tagja van. Ezt követően gratulált Fürjes Balázsnak NOB-taggá választásához, majd emlékeztetett rá, hogy a NOB sportolói bizottságában Gyurta Dániel mandátuma a párizsi olimpia idején lejár, a NOB ugyanakkor a napokban elfogadta Szilágyi Áron kandidálását a pozícióra.

"Azon vagyunk természetesen, hogy a párizsi olimpián a sportolói bizottságban újabb NOB-tagunk legyen" - hangsúlyozta az elnök, később pedig azt is elárulta, hogy a minden szempontból kiemelkedően sikeres augusztusi, budapesti atlétikai világbajnokságon Thomas Bach, a NOB elnöke is vendégeskedett és már akkor megkezdték a háromszoros egyéni olimpiai bajnok kardozó "protezsálását". A választáson viszont nem lesz könnyű dolga Szilágyinak, mivel Gyulay Zsolt tájékoztatása szerint 32 sportoló jelentkezett a négy szabad bizottsági helyért.

A krakkói központú Európa Játékokat nagyon sikeresnek nevezte, mivel tíz arany-, tíz ezüst- és 18 bronzérmet, valamint öt olimpiai kvótát szereztek a magyar sportolók, annak ellenére, hogy a versenykörülmények nem voltak ideálisak. Külön kiemelte a puskás Pekler Zalánt, aki az EJ legeredményesebb versenyzője volt négy aranyérmével, amihez egy kvótát is gyűjtött. Megemlítette a magyar szempontból sikeres, 23 érmet hozó maribori európai ifjúsági olimpiai fesztivált, és beszámolójában a június 23-i nemzetközi olimpiai napra is kitért, melyen a Városligetben rendezett a MOB nagy sikerű fesztivált.

A párizsi olimpiával kapcsolatban elmondta, kollégái harminc sportág hazai szövetségével folytattak egyeztetéseket, hogy aktualizálják előrejelzésüket, és úgy fogalmazott, bízik benne, hogy 160-180 kvóta összejöhet, így a tokiói létszámhoz hasonló méretű lenne a küldöttség.

A francia fővárosban ő maga és kollégái is többször jártak. A MOB folyamatosan egyeztet többek között Habsburg György nagykövettel, mert érezhetően nagy az érdeklődés a magyar szurkolók körében. Kaptak már információkat a nyitóünnepségről, amely szavai szerint "nem lesz egy egyszerű történet" a sportolók szempontjából.

"Felkészülhetünk egy hat-nyolc órás nyitóünnepségre, ha azt vesszük, hogy mikor kell elindulni az olimpiai faluból és mikor érünk oda vissza" - jegyezte meg a Szajnán sorra kerülő nyitóünnepséget illetően. A párizsi közlekedést kaotikusnak nevezte, és megjegyezte: a csapat mozgatása nagy előrelátást és szervezést igényel.

Az olimpiai faluban a MOB-nak Gyulay elmondása szerint sikerült a lehetőségekhez képest a legjobb helyet kiharcolnia a magyar küldöttség számára. A magyarok a spanyolokkal, az olaszokkal és a portugálokkal lesznek szomszédságban.

A kiutazással kapcsolatban több repülőtársasággal és irodával tárgyaltak, és úgy néz ki, hogy a Wizz Airrel fognak szerződni, mely minden szempontból a legkedvezőbb ajánlatot adta a számukra.

A MOB már régóta tervezte, hogy elköltözik jelenlegi helyéről, a Momentum Irodaházból és mostanra eldőlt, hogy a Testnevelési Egyetem K5-ös épületébe teszi át székhelyét, mellyel évi 120 millió forintot takarít meg a bizottságnak.

"Ezt a 120 millió forintot egy az egyben vissza fogjuk forgatni a kettős karrier programunkba, melyre rövid idő alatt több mint száz versenyző jelentkezett. Elképesztő sikere van" - jelentette ki a MOB vezetője.

Gyulay Zsolt beszámolóját egyhangúlag fogadták el a szavazásra jogosult jelenlévők, ahogy később az Európa Játékokról, az EYOF-ról és a strandsportok Világjátékáról készített összefoglalókat is.

A párizsi olimpiára az aktualizált sportágankénti előrejelzéseket Bartha Csaba, a MOB operatív igazgatója ismertette. Jelezte, hogy a minimálisan várható 137 és a maximálisan lehetséges 245 fős létszám közötti különbséget magyarázza többek között, hogy jelenleg még férfi és női kézilabdában, női vízilabdában és női kosárlabdában, vagy férfi és női 3x3-as kosárlabdában is kérdéses a kvóta, csak ezeket tekintve hatvan indulási helyről lehet beszélni. Az eredményességi számítások szerint 14-22 dobogós helyet szerezhetnek a magyarok és további 25-38 4-8. helyezést.

Bartha Csaba, aki valamennyi sportág jelenlegi kvótahelyzetére és várható kvótaszámára kitért - azt is megjegyezte, hogy az olimpia egészét nézve biztosnak látszik, hogy a 10 500-as maximális sportolói létszámot nem fogják tudni tartani és több versenyző szerepel majd a játékokon.

Címkék: mob, olimpia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.